Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το οριακό μονοπώλιο της Κίνας

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το οριακό μονοπώλιο της Κίνας

Η Κίνα κατέχει το 70% της εξόρυξης σπάνιων γαιών και το 90% της ικανότητας επεξεργασίας, ελέγχει επίσης άλλους εξαιρετικά σημαντικoύς πόρους καθαρής ενέργειας όπως είναι ο γραφίτης, το κοβάλτιο και το νικέλιο

κλιματική-κρίση-και-ενέργεια-το-οριακ-563000275

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ε. Βλάχου

Η Κίνα κατέχει το 70% της εξόρυξης σπάνιων γαιών και το 90% της ικανότητας επεξεργασίας, ελέγχει επίσης άλλους εξαιρετικά σημαντικoύς πόρους καθαρής ενέργειας όπως είναι ο γραφίτης, το κοβάλτιο και το νικέλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν το μονοπώλιο της Κίνας (94%) στους μόνιμους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες καθώς και μαχητικά αεροσκάφη. Η μελλοντική αγορά ενέργειας θα μπορούσε να πέσει σε παρόμοιες παγίδες με αυτές των ορυκτών καυσίμων. Η πλήρης επέκταση της Κίνας στους τομείς αυτούς θα σημαίνει έλεγχο των τιμών της αγοράς και αδυναμία άλλων να εισέλθουν στον κλάδο.

Μια προδιαγεγραμμένη παντοδυναμία

Οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθούν φέτος, φτάνοντας τα 17 εκατ. (+31%). Η Κίνα κατέχει τη μερίδα του λέοντος, με 59% του συνόλου των πωλήσεων. Λόγω των τεράστιων κινεζικών επενδύσεων σε ανάπτυξη, παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών Ι.Χ., η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής τους συμβαδίζει με την αυξανόμενη ζήτηση. Στην Κίνα, πάνω από το 60% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2023 ήταν ήδη φθηνότερα από τα αντίστοιχα συμβατικά. Μέχρι το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα στην Κίνα πρέπει να είναι ηλεκτρικό. Με αυτά τα δεδομένα, η παντοδυναμία της Κίνας και σε αυτόν τον τομέα είναι προδιαγεγραμμένη.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Το οριακό μονοπώλιο της Κίνας-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή