Μετ’ εμποδίων η δίκη Τραμπ για τις εκλογές του 2020

Μετ’ εμποδίων η δίκη Τραμπ για τις εκλογές του 2020

Το Ανώτατο Δικαστήριο κλίνει προς το να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης από κατώτερο θεσμό, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη δίκη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Συγκεχυμένη ήταν η εικόνα από τη χθεσινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που εξέτασε το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ να του αναγνωριστεί πλήρης ασυλία για όλες τις πράξεις του επί προεδρίας του, κάτι που θα ακύρωνε τη δρομολογημένη δίωξή του με κατηγορίες για υπονόμευση του αποτελέσματος των εκλογών του 2020.

Οι συνήγοροι του Τραμπ υπερασπίστηκαν την πιο ακραία εκδοχή ασυλίας, περιλαμβάνοντας σε αυτή και αδικήματα όπως η απόπειρα πραξικοπήματος ή εντολή για δολοφονία πολιτικού αντιπάλου – υποθετικά ερωτήματα, που έθεσαν στους δικηγόρους του τέως προέδρου εκπρόσωποι του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ. Παρά τη συντηρητική πλειοψηφία του (6-3), το Ανώτατο Δικαστήριο δεν φάνηκε να συμμερίζεται αυτή την ακραία εκδοχή, κάτι που σημαίνει ότι η δίκη του Τραμπ θα διεξαχθεί.

Ωστόσο, αρκετοί δικαστές, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του σώματος, φάνηκαν να αναγνωρίζουν προεδρική ασυλία για ορισμένα τουλάχιστον αδικήματα. Ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο επικαλέστηκε τον κίνδυνο εκδικητικής δίωξης ενός τέως προέδρου από τον διάδοχό του, ενώ ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια ορισμένη ασυλία γιατί δεν μπορεί κανείς να βασίζεται στην καλή πίστη των εισαγγελικών αρχών για την αποφυγή καταχρηστικών διώξεων.

Με αυτά τα δεδομένα, αρκετοί αναλυτές πιθανολογούσαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα επιστρέψει την υπόθεση σε κατώτερο δικαστικό θεσμό, ζητώντας του να αποφανθεί για ποιες περιπτώσεις αδικημάτων θα πρέπει να αναγνωριστεί ασυλία και για ποιες όχι. Αυτό είναι πολύ πιθανό ότι θα καθυστερήσει την έναρξη της δίκης, φέρνοντάς την πολύ κοντά στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ή και ύστερα από αυτές.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αναμένεται πριν από την 1η Ιουνίου. Ακόμη όμως κι αν λειτουργήσει με πρωτόγνωρη ταχύτητα και απορρίψει το αίτημα του τέως προέδρου μέσα στις επόμενες 30 ημέρες, η δίκη του δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από το φθινόπωρο.

Την ώρα που κρινόταν χθες η τύχη της υπόθεσής του στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν –ως όφειλε– σε αίθουσα ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν για τη δίκη του ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης για παράτυπη καταβολή χρηματικής αμοιβής το 2016 για να εξασφαλίσει τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Ο μάρτυρας κατηγορίας της δίκης και πρώην εκδότης της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας News of the World, Ντέιβιντ Πέκερ, παραδέχθηκε στην κατάθεσή του ότι είχε αγοράσει με σκοπό να «θάψει» δύο ακόμη διηγήσεις γυναικών, μοντέλων του περιοδικού Playboy, οι οποίες υποστήριζαν ότι είχαν ερωτικές σχέσεις με τον Τραμπ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αστυνομία της Αριζόνας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, όπως και εναντίον άλλων 17 ατόμων για απόπειρα ανατροπής του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020 στην πολιτεία. Πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Τζουλιάνι κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις στο εποπτικό σώμα της κομητείας Μαρικόπα, στη Βουλή και τη Γερουσία της Αριζόνας, όπως και στον τότε κυβερνήτη της πολιτείας Νταγκ Ντούσι για να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών και να μεταφέρουν τους εκλέκτορες από τον Μπάιντεν στον Τραμπ.

Οι εκλογές του 2020 είχαν κριθεί με πολύ μικρή διαφορά υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου στην Αριζόνα, η οποία θεωρείται πολιτεία «κλειδί» και στη φετινή αναμέτρηση. Ο γενικός εισαγγελέας της Αριζόνας διευκρίνισε ότι οι κατηγορίες έχουν απαγγελθεί εναντίον 11 τοπικών στελεχών των Ρεπουμπλικανών και άλλων επτά ατόμων εκτός πολιτείας.

Στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων, τα τελευταία νέα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, καθώς το προβάδισμά του έναντι του Τζο Μπάιντεν μοιάζει να έχει μηδενιστεί. Επιπλέον, δύο σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι αν παρθούν υπόψη και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι που κατεβαίνουν στις εκλογές, τα ποσοστά του Δημοκρατικού προέδρου βελτιώνονται εις βάρος του αντιπάλου του. Σύμφωνα με το Politico, ο Τζον Κένεντι τζούνιορ φαίνεται να προσελκύει περισσότερο ψηφοφόρους του Τραμπ παρά του Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή