Εκδότης σκανδαλοθηρικών εντύπων ήταν τα «μάτια και τα αυτιά» του Τραμπ

Εκδότης σκανδαλοθηρικών εντύπων ήταν τα «μάτια και τα αυτιά» του Τραμπ

Για προσπάθεια να επηρεαστούν παράνομα οι εκλογές έκαναν λόγο οι εισαγγελείς, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν τη σοβαρότητα της ιστορικής πρώτης δίκης ενός πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βετεράνος εκδότης σκανδαλοθηρικών εφημερίδων κατέθεσε χθες, Τρίτη, ότι δεσμεύθηκε να είναι τα «μάτια και τα αυτιά» του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας το 2016.

Ο ίδιος αφηγήθηκε πως υποσχέθηκε στον τότε υποψήφιο ότι θα βοηθούσε στην απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών, και μάλιστα αποκάλυψε πως κανόνισε να εξαγοράσει τη σιωπή ενός θυρωρού.

Η κατάθεση του Ντέιβιντ Πέκερ έφερε στο προσκήνιο τη φιλία δεκαετιών μεταξύ του Τραμπ και του ίδιου, πρώην εκδότη του National Enquirer, η οποία επισφραγίστηκε με συμφωνία να ενημερώνει τον δικηγόρο τού τότε υποψηφίου για τυχόν αρνητικές πληροφορίες, ώστε να καταστρέφονται.

Η προσπάθεια αποτέλεσε τρόπο να επηρεαστούν παράνομα οι εκλογές, ισχυρίστηκαν οι εισαγγελείς, σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσουν τη σοβαρότητα της ιστορικής πρώτης δίκης ενός πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και της πρώτης από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ.

Ο παρασκηνιακός του ρόλος στην άνοδο Τραμπ

Ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου αντιμετωπίζει 34 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Οι κατηγορίες αυτές αφορούν παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που σχετίζονταν με πληρωμές, με σκοπό να «θαφτούν» αρνητικές πληροφορίες που επρόκειτο να δημοσιοποιηθούν κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Με τον Τραμπ να κάθεται λίγα μέτρα μακριά του στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Πέκερ, πρώτος μάρτυρας στην ιστορική δίκη, παρουσίασε λεπτομερώς τον παρασκηνιακό του ρόλο στην άνοδο του Τραμπ από την περίοδο που ως αρχάριος στην πολιτική διεκδίκησε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών μέχρι την είσοδό του στον Λευκό Οίκο.

Εξήγησε πώς ο ίδιος και το National Enquirer αξιοποίησαν εντυπωσιακές πληροφορίες ώστε σκανδαλοθηρικές εφημερίδες να συκοφαντήσουν τους αντιπάλους του Τραμπ και χρησιμοποίησαν τις διασυνδέσεις του για να αποσιωπήσουν βρώμικες ιστορίες για τον ίδιο. Συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού μίας πορνοστάρ για μεταξύ τους εξωσυζυγική σεξουαλική σχέση μερικά χρόνια νωρίτερα.

Ο Πέκερ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι προσφέρθηκε να δημοσιεύσει θετικές ιστορίες για τον Τραμπ και αρνητικές ιστορίες για τους αντιπάλους του. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους ενόρκους, είπε στον Τραμπ: «Θα είμαι τα μάτια και τα αυτιά σας».

«Είπα ότι οτιδήποτε ακούσω στην αγορά, αν ακούσω κάτι αρνητικό για εσάς ή αν ακούσω κάτι για γυναίκες που πουλάνε ιστορίες, θα ειδοποιήσω τον Μάικλ Κόεν», ώστε να αγοραστούν τα δικαιώματα και να «σκοτωθούν» οι ιστορίες.

«Ετσι ώστε να μην εκδοθούν, εννοείτε;» ρώτησε εισαγγελέας.

«Ετσι ώστε να μη δημοσιευθούν, ναι», απάντησε ο Πέκερ.

Ο ρόλος του Κόεν και η εντολή για προστασία των μαρτυρίων

Ο Κόεν, πρώην δικηγόρος και έμπιστος του Τραμπ, έχει ομολογήσει την ενοχή του από το 2018 για κατηγορίες σχετικά με τον ρόλο του στην καταβολή χρημάτων με σκοπό την εξαγορά της σιωπής μαρτύρων και την αποφυγή δημόσιων καταγγελιών. 

Οι δικηγόροι του Τραμπ αναμένεται να «επιτεθούν» στην αξιοπιστία του Κόεν. Αφού διαβεβαίωσε ότι ο τέως πρόεδρος είναι αθώος, ο δικηγόρος του, Τοντ Μπλανς, ισχυρίστηκε, απευθυνόμενος στους ενόρκους, ότι ο Κόεν έχει «εμμονή με το να πιάσει τον Τραμπ».

Πριν από την κατάθεση του Πέκερ χθες, Τρίτη, οι εισαγγελείς προέτρεψαν τον δικαστή Χουάν Μ. Μέρτσαν να καταδικάσει τον Τραμπ και να του επιβάλει πρόστιμο 1.000 δολ. για καθεμία από τις δέκα αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, όπως ισχυρίστηκαν, παραβίασαν εντολή που του απαγόρευε επιθέσεις σε μάρτυρες, ενόρκους και άλλους εμπλεκομένους στην υπόθεση.

Ο Μέρτσαν δεν εξέδωσε αμέσως απόφαση, αλλά φάνηκε επιφυλακτικός απέναντι στα επιχειρήματα της υπεράσπισης ότι ο Τραμπ απλώς απαντούσε με τις αναρτήσεις του σε επιθέσεις άλλων και προσπαθούσε να συμμορφωθεί με την εντολή.

Η υπόθεση χρηματισμού της Ντάνιελς

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ακόμα ότι ο Τραμπ προσπάθησε να επηρεάσει παράνομα τις εκλογές του 2016 μέσω μίας πρακτικής που είναι γνωστή στη βιομηχανία των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων ως «catch-and-kill» – να πιάσει μια δυνητικά αρνητική ιστορία «αγοράζοντας» τα δικαιώματά της και στη συνέχεια να τη «σκοτώσει» μέσω συμφωνιών που εμποδίζουν το πληρωμένο πρόσωπο να την πει σε οποιονδήποτε άλλον.

Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό προέβλεπε την καταβολή 130.000 δολ. στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για να αποσιωπήσει τους ισχυρισμούς της σχετικά με εξωσυζυγική σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ, την οποία ο τέως πρόεδρος αρνείται.

Οι εισαγγελείς περιέγραψαν επίσης άλλες συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μία που αφορούσε εξαγορά της σιωπής πρώην μοντέλου του Playboy με 150.000 δολ. Το μοντέλο φέρεται να ισχυριζόταν ότι διατηρούσε πολυετή σχέση με τον παντρεμένο Τραμπ, κάτι που επίσης αρνείται ο τέως πρόεδρος.

Καταδίκη του δεν θα σήμαινε αποκλεισμό του από την προεδρία

Οι 34 κατηγορίες για κακούργημα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ τιμωρούνται με φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών, αν και δεν είναι σαφές αν ο Μέρτσαν θα επιδιώξει να τον οδηγήσει στη φυλακή.

Τυχόν καταδίκη του, πάντως, δεν θα εμπόδιζε τον Τραμπ από το να επιστρέψει στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο και είχε προηγουμένως κριθεί ένοχος, δεν θα μπορούσε να δώσει χάρη στον εαυτό του, καθώς η υπόθεση είναι πολιτειακή. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Οι καταθέσεις θα συνεχιστούν αύριο Πέμπτη.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή