Συνεχίζεται η δίκη Τραμπ με την κατάθεση βασικού μάρτυρα

Συνεχίζεται η δίκη Τραμπ με την κατάθεση βασικού μάρτυρα

Οι εισαγγελείς του Μανχάταν εξετάζουν βασικό μάρτυρα στην υπόθεση, ενώ ο πρώην πρόεδρος συνέχισε να «επιτίθεται» σε μάρτυρες και ενόρκους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εισαγγελείς του Μανχάταν περνούν σε μία κρίσιμη, νέα φάση της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα Τρίτη, εξετάζοντας βασικό μάρτυρα στην υπόθεση, ενώ ο πρώην πρόεδρος συνέχισε να «επιτίθεται» σε μάρτυρες και ενόρκους.

Η πρώτη, ιστορική δίκη Αμερικανού προέδρου, ξεκίνησε ενώπιον νέας επιτροπής ενόρκων χθες Δευτέρα. Εισαγγελέας κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο για ενορχήστρωση «εγκληματικής συνωμοσίας και συγκάλυψης», ενώ ο δικηγόρος του Τραμπ δήλωσε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είναι αθώος».

Η εισαγγελία άρχισε επίσης να ανακρίνει τον πρώτο της μάρτυρα, τον Ντέιβιντ Πέκερ, πρώην εκδότη του The National Enquirer, ο οποίος φέρεται να «έθαψε» τις επιζήμιες πληροφορίες για τον Τραμπ κατά την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία.

Σεξουαλικό σκάνδαλο

Ο Τραμπ κατηγορείται για παραποίηση αρχείων με σκοπό να καλύψει σεξουαλικό σκάνδαλο που αφορούσε σχέση του με πορνοστάρ, το οποίο θα μπορούσε να εκτροχιάσει την εκστρατεία του.

Η δίκη θα συνεχίσει να συγκεντρώνει την προσοχή του πολιτικού και νομικού κόσμου και να δοκιμάζει το όριο του δικαστικού συστήματος, καθώς ο Τραμπ επιτίθεται σε δικαστές και ενόρκους.

Η διαδικασία επιλογής των ενόρκων είχε μόλις ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα, όταν οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι παραβίασε εντολή που είχε σκοπό να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις.

Επιθέσεις σε μάρτυρες και ενόρκους

Η εντολή, που επιβλήθηκε από τον δικαστή Χουάν Μ. Μέρτσαν, ο οποίος επιβλέπει την υπόθεση, απαγορεύει στον πρώην πρόεδρο να επιτίθεται σε μάρτυρες, εισαγγελείς, ενόρκους και δικαστικό προσωπικό, καθώς και σε συγγενείς τους.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Τραμπ παραβίασε την εντολή τουλάχιστον δέκα φορές, τόσο με δηλώσεις του όσο και με την αναδημοσίευση άρθρων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι αυτές οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις έχουν θέσει στο στόχαστρο ενόρκους και μάρτυρες –συμπεριλαμβανομένου βασικού μάρτυρα κατηγορίας, του Μάικλ Κόεν, πρώην συνεργάτη του Τραμπ– αυξάνοντας τον κίνδυνο να εμπνεύσουν βία ή να ωθήσουν σε συμπεριφορές παρενόχλησης τους υποστηρικτές του.

Μετά τις καταθέσεις σχετικά με την εν λόγω εντολή, οι εισαγγελείς αναμένεται να συνεχίσουν να ανακρίνουν τον Πέκερ.

Τι γνωρίζουμε για την έκτη ημέρα της δίκης

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την απαγγελία κατηγοριών κατά των Τραμπ, Κόεν και Πέκερ οι οποίοι σχεδίαζαν να «θάψουν» αρνητικές πληροφορίες για τον πρώην πρόεδρο πριν από τις εκλογές του 2016.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκε η καταβολή 130.000 δολ. από τον Κόεν στην πορνοστάρ, Στόρμι Ντάνιελς. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ παραποίησε αρχεία για να καλύψει την αποζημίωση προς τον Κόεν. 

Ο Πέκερ, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε στην υπόθεση, πρόκειται να επιστρέψει στο βήμα των μαρτύρων σήμερα Τρίτη.

Στη διάρκεια της περίπου ημίωρης κατάθεσής του τη Δευτέρα, περιέγραψε τεχνική κατά την οποία ο σκανδαλοθηρικός Τύπος αγοράζει τα δικαιώματα για ιστορίες και στη συνέχεια τα παρακρατεί ώστε να μη δημοσιοποιηθούν ποτέ.

Πριν από την έναρξη των καταθέσεων, ο δικαστής Μέρτσαν εξέδωσε κρίσιμη απόφαση σχετικά με τα θέματα για τα οποία οι εισαγγελείς μπορούν να ρωτήσουν τον Τραμπ εάν εκείνος αποφασίσει να λάβει θέση ως προς την υπεράσπισή του.

Ο δικαστής ανέφερε ότι θα τους επιτρέψει να τον ανακρίνουν για πρόσφατες ήττες του σε αστικές δίκες, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης απάτης φέτος στην οποία βρέθηκε ένοχος για συνωμοσία σχετικά με την αξία της περιουσίας του και τιμωρήθηκε με 454 εκατ. δολ.

Η απόφαση αποτέλεσε σημαντική νίκη για τους εισαγγελείς και θα μπορούσε να ωθήσει τον Τραμπ στο να αποφασίσει να μην καταθέσει.

Με πληροφορίες από NYT, AP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή