Στα ενδότερα της ποινικής δίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Στα ενδότερα της ποινικής δίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Λεπτομέρειες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της δωροδοκίας της Στόρμι Ντάνιελς από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αρχισε χθες η πρώτη ποινική δίκη του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται για 34 απάτες. Πρόκειται για την πρώτη παραπομπή πρώην προέδρου ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης, με τον Τραμπ να αρνείται τις κατηγορίες και να τις χαρακτηρίζει προϊόν πολιτικής συνωμοσίας. «Είναι μια μέρα λύπης για την Αμερική», είπε προσερχόμενος στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του Ντέιβιντ Πέκερ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της American Media και εκδότη πολλών ταμπλόιντ, που θα συνεχιστεί και σήμερα.

Τι αφορούν οι κατηγορίες;

Η πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς υποστηρίζει ότι είχε ερωτική σχέση με τον Τραμπ το 2006 και ότι πληρώθηκε για να την αποσιωπήσει πριν από τις εκλογές του 2016. Ο 57χρονος δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, διατείνεται ότι έλαβε εντολή από τον Τραμπ να πληρώσει 130.000 δολάρια στην Ντάνιελς, εξαγοράζοντας τη σιωπή της. Η εισαγγελία χαρακτηρίζει την πράξη αυτή «απόπειρα παράνομης επιρροής» των εκλογών του 2016. Η καταβολή χρημάτων έναντι σιωπής δεν είναι παράνομη, αλλά η εισαγγελία υποστηρίζει πως ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο δηλώνοντας τη συναλλαγή του με τον Κοέν ως «νομικά έξοδα».

Ο Τραμπ θα παρίσταται;

Ο κατηγορούμενος είναι υποχρεωμένος να παρίσταται καθ’ όλη τη διαδικασία. Ο Τραμπ αναμένεται να ζητήσει άδεια από την έδρα προκειμένου να απουσιάσει στις 17 Μαΐου, ημέρα αποφοίτησης του γιου του, Μπάρον, από το λύκειο. Ο δικαστής επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο αίτημά του. Παρότι ο Τραμπ εμφανίσθηκε ελάχιστες φορές στις δίκες του στα αστικά δικαστήρια, η παρούσα ποινική υπόθεση δεν του προσφέρει ελευθερία κινήσεων. Αν ο Τραμπ δεν εμφανισθεί στο δικαστήριο, ο δικαστής θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης και βίαιης προσαγωγής του. Επίσης μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια όταν υπάρχουν ένορκοι. «Οι πολίτες μισούν την υποχρεωτική υπηρεσία ως ένορκοι. Οταν βλέπουν έναν κατηγορούμενο που δεν νοιάζεται για τη διαδικασία και δεν σέβεται τον χρόνο τους, τείνουν να τον τιμωρήσουν με καταδίκη», εξηγεί ο πρώην εισαγγελέας Νίμα Ραμάνι.

Πώς θα διεξαχθεί η δίκη;

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Χουάν Μερτσάν, ο οποίος προήδρευσε της περυσινής δίκης για φοροδιαφυγή κατά του ομίλου Τραμπ, έχει εμπειρία 16 ετών. Ο Τραμπ έχει ισχυρισθεί ότι ο Μερτσάν τον μισεί και ζήτησε την εξαίρεσή του, κάτι που ο δικαστής απέρριψε. Της υπερασπιστικής ομάδας του Τραμπ ηγούνται η Σούζαν Νεκέλες και ο Τοντ Μπλαντς. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Αλβιν Μπραγκ, ο πρώτος δικαστικός που άσκησε δίωξη κατά του Τραμπ, διαθέτει ομάδα οκτώ πολύπειρων εισαγγελέων. Η εισαγγελία έχει ζητήσει 15 ημέρες για να παρουσιάσει τα στοιχεία της. Ο Μάικλ Κοέν είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, με την ομάδα Τραμπ να προετοιμάζεται να τον χτυπήσει σκληρά αμφισβητώντας την κατάθεσή του.

Πώς εκτυλίχθηκε η επιλογή των ενόρκων;

Οι δώδεκα ένορκοι και οι έξι αναπληρωματικοί που επελέγησαν ήταν κοινώς αποδεκτοί από τις δύο πλευρές. Οι επίδοξοι ένορκοι, που πρέπει να είναι αμερόληπτοι, ρωτήθηκαν για την πηγή της ειδησεογραφικής τους ενημέρωσης, αν έχουν διαβάσει βιβλία του Τραμπ και αν έχουν παρακολουθήσει δημόσιες εκδηλώσεις του. Ο δικαστής Μερτσάν απέρριψε δύο ενόρκους που είχαν επιλεγεί από τους συνηγόρους. Η πρώτη δέχθηκε απειλητικά μηνύματα όταν διέρρευσε ότι βρισκόταν μεταξύ των ενόρκων και ο δεύτερος είχε δηλώσει ψευδώς ότι το ποινικό του μητρώο ήταν λευκό.

Η δίκη θα μεταδοθεί τηλεοπτικά;

Η Νέα Υόρκη είναι μία από τις τρεις πολιτείες που δεν επιτρέπουν κάμερες και μικρόφωνα σε δικαστικές αίθουσες. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έχει, ωστόσο, τη δυνατότητα να ζητήσει την είσοδο καμερών για λίγα λεπτά προκειμένου το κοινό να έχει εικόνα του χώρου, όπως έγινε σε υποθέσεις του Τραμπ στα αστικά δικαστήρια. Ο δικαστής Μερτσάν, πάντως, δεν επέτρεψε κάμερες στην προκαταρκτική διαδικασία και δεν φαίνεται να αλλάζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή