Βενετία: Αντιδράσεις για το εισιτήριο των πέντε ευρώ

Βενετία: Αντιδράσεις για το εισιτήριο των πέντε ευρώ

Πολλοί μόνιμοι κάτοικοι της πόλης διαφωνούν με το μέτρο, θεωρώντας ότι η Γαληνοτάτη μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από την Ημέρα της Απελευθέρωσης και τη γιορτή του Αγίου Μάρκου, η 25η Απριλίου έχει από χθες και άλλη μία ιστορική σημασία για τους Ιταλούς: η Βενετία γίνεται η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο σε όσους θέλουν να επισκεφθούν το κέντρο της.

Το μέτρο, που τέθηκε σε πιλοτική ισχύ από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα), είναι προϊόν πολλών και έντονων συζητήσεων διάρκειας χρόνων και υπαγορεύθηκε από τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί ο υπερτουρισμός, αλλά και από την αγωνία των τοπικών αρχών να διατηρήσουν το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το εισιτήριο θα απαιτείται μόνο τις «ημέρες αιχμής», όπως είναι τα Σαββατοκύριακα και οι γιορτές, από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί στις 14 Ιουλίου. Δωρεάν εισέρχονται οι μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, υγειονομικοί υπάλληλοι και όσοι διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία.

O δήμαρχος της πόλης, Λουίτζι Μπρουνιάρο, συνέκρινε το θάρρος του κατά τη θεσμοθέτηση του νέου κανονισμού με εκείνο του συντοπίτη του Μάρκο Πόλο, ο οποίος σάλπαρε για μέρη όπου κανείς δεν είχε τολμήσει μέχρι τότε. Ομως η κίνησή του δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. «Σας διαβεβαιώνω πως σχεδόν ολόκληρη η πόλη είναι ενάντια στο μέτρο», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Rai ο Ματέο Σέκι, ο οποίος «τρέχει» την ιστοσελίδα Venessia.com και συγκεντρώνει παράπονα κατοίκων της Γαληνοτάτης. «Δεν γίνεται να βάζεις εισιτήριο σε μια πόλη. Αυτό που κάνουν είναι να μετατρέπουν τη Βενετία σε θεματικό πάρκο. Πλάκα κάνουμε; Αυτό είναι καταστροφή για την πόλη».

Είναι γεγονός ότι η Βενετία, μία από τις πιο τουριστικές πόλεις στον πλανήτη, δέχεται σημαντικά περισσότερους επισκέπτες από όσους μπορεί να αντέξει, με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για το μέλλον των προστατευόμενων κτιρίων, πλατειών και αγαλμάτων. Παράλληλα, το κέντρο της έχει καταστεί σχεδόν αβίωτο για τους μόνιμους κατοίκους εξαιτίας του θορύβου, του συνωστισμού και της αύξησης των τιμών που έχει προκαλέσει ο υπερτουρισμός.

Βενετία: Αντιδράσεις για το εισιτήριο των πέντε ευρώ-1
Υπάλληλος του δήμου της Βενετίας τσεκάρει τα εισιτήρια τουριστών καθώς εισέρχονται στην πόλη. Το αντίτιμο είναι πέντε ευρώ. [EPA/ANDREA MEROLA]

Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν πως το νέο μέτρο δεν πρόκειται να βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση. «Νομίζουν ότι θα λύσουν το πρόβλημα, αλλά δεν έχουν καταλάβει στ’ αλήθεια ποιες είναι οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού σε μια πόλη σαν τη Βενετία», τονίζει η Φεντερίκα Τονινέλο, επικεφαλής της οργάνωσης ASC που ασχολείται με τα προβλήματα στέγασης στην πόλη. «Κατ’ αρχάς, τα 5 ευρώ δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν κανέναν. Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι ημερήσιοι επισκέπτες, αλλά η έλλειψη σπιτιών σε φυσιολογική τιμή είναι. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κανονισμοί που θα περιορίζουν πλατφόρμες όπως η Airbnb».

Οι ανησυχίες της φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς μόνο για σήμερα οι ηλεκτρονικές κρατήσεις ξεπερνούν τις 80.000. Ενδεικτικά, ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 50.000 και χιλιάδες πολίτες έχουν νοικιάσει σπίτια στα προάστια ώστε να νοικιάσουν ακριβά τις ιδιοκτησίες τους στο κέντρο. Παρά την κατακραυγή, η τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε, πάντως, «πολύ ήρεμη» και έτοιμη να απολαύσει την περιπέτεια. «Για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν να έρχονται τουρίστες στην πόλη, πριν από δεκάδες χρόνια, δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο», λέει ο Μπρουνιάρο. «Αυτό είναι το σημαντικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή