Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα-κόλαφος για την Κίνα απαιτεί απελευθέρωση κρατουμένων στο Χονγκ Κονγκ

Ευρωκοινοβούλιο: Ψήφισμα-κόλαφος για την Κίνα απαιτεί απελευθέρωση κρατουμένων στο Χονγκ Κονγκ

Επικρίνεται η πρώτη φυλάκιση ατόμου πολίτη της Ε.Ε. βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα χθες, Πέμπτη, που επικρίνει την πρώτη φυλάκιση πολίτη χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τζόζεφ Τζον, διπλής υπηκοότητας του Χονγκ Κονγκ και της Πορτογαλίας, που ζει στη Βρετανία, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση αυτόν τον μήνα για συνωμοσία με σκοπό να υποκινήσει άλλους υπέρ της απόσχισης της πρώην βρετανικής αποικίας από την Κίνα, μέσω διαδικτυακών αναρτήσεων που πιέζουν για την ανεξαρτησία της πόλης.

Ο κ. Τζον, που προσδιορίζεται ως ο πρόεδρος του διαλυμένου πλέον Κόμματος Ανεξαρτησίας του Χονγκ Κονγκ στη Βρετανία, συνελήφθη από την αστυνομία εθνικής ασφάλειας τον Νοέμβριο του 2022, έναν μήνα μετά την επιστροφή του στο Χονγκ Κονγκ για να φροντίσει τη μητέρα του, η οποία έπασχε από άνοια.

Ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου είχε πει στην καταδίκη ότι ο Τζον «διαστρέβλωσε την ιστορία, δαιμονοποίησε την κινεζική κυβέρνηση και έκανε έκκληση σε ξένες χώρες να καταστρέψουν το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα».

Σε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα κατεπείγοντος χαρακτήρα που εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός κατά την τελευταία συνεδρίαση των βουλευτών της Ε.Ε. πριν από τις εκλογές τον Ιούνιο, τα μέλη προέτρεψαν την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ «να απελευθερώσει αμέσως και άνευ όρων» τον κ. Τζον μαζί με άλλους κρατουμένους, συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή για τη δημοκρατία Αντι Λι και του εκδότη εφημερίδας Τζίμι Λάι.

Το ψήφισμα επέκρινε επίσης την κράτηση της Αλεξάντρα Μπιελάκοφσκα πολωνικής ιθαγένειας και μέλους του προσωπικού των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η οποία ταξίδεψε στο Χονγκ Κονγκ από την Ταϊβάν για να παραστεί στη δίκη του κ. Λάι.

Ο κ. Λάι, ο πρώην ιδιοκτήτης της πλέον ανενεργής εφημερίδας Apple Daily, δικάζεται επί του παρόντος για συνωμοσία για τη διάπραξη ξένης συμπαιγνίας και τη δημοσίευση εξτρεμιστικού υλικού.

Τόσο στο ψήφισμά του όσο και κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Στρασβούργο, το βράδυ της Τετάρτης, το Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε ένα μακροχρόνιο αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, να επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής της διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι.

Από τον Ιούλιο του 1997 το Χονγκ Κονγκ έχει περάσει από βρετανικό σε κινεζικό έλεγχο και, παρά τη διακηρυγμένη εκ μέρους του Πεκίνου αρχή για διαφορετικό σύστημα διακυβέρνησης στην πυκνοκατοικημένη πόλη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από ό,τι στην ηπειρωτική Κίνα (βάσει του δόγματος «Μία χώρα δύο συστήματα»), το Χονγκ Κονγκ υφίσταται ολοένα και πιο σφιχτό εναγκαλισμό από την Κίνα.

Πηγή: South China Morning Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή