Ο Ερντογάν αναβάλλει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Ο Ερντογάν αναβάλλει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τον Μάρτιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναβάλλει την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τον Μάρτιο ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο. 

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, η επίσκεψη αναβλήθηκε λόγω αλλαγών στο πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι θα οριστεί σύντομα νέα ημερομηνία συνάντησης.

Σημειώνεται ωστόσο, πως το βράδυ της Δευτέρας, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα είχε τονίσει σχετικά: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή των σχεδίων μας για υψηλόβαθμες επαφές σε κάθε περίσταση», παραπέμποντας στις τουρκικές αρχές για πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια Τούρκων αξιωματούχων.

Τα σενάρια

Τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία είχαν «φουντώσει» τα σενάρια που ήθελαν τον Ερντογάν να ακυρώνει την επίσκεψη. Ωστόσο, στο παρασκήνιο συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του ταξιδιού και τη συνάντηση των δύο προέδρων και γι’ αυτό κανένας επισήμως δεν είχε αναφέρει το ενδεχόμενο αναβολής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της Χαμάς, Χανίγιε, το Ισραήλ προσπάθησε να αποτρέψει τη συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν. 

Ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες εξαπολύει συνεχώς επιθέσεις κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, φτάνοντας σήμερα να χαρακτηρίσει τον Νετανιάχου ως «χασάπη της Γάζας». 

«Οι σημερινοί Χίτλερ και ναζί είναι οι δολοφόνοι που σκότωσαν περισσότερα από 15.000 παιδιά στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, όπως και οι δολοφόνοι πριν από αυτόν, έγραψε το όνομά του στην ιστορία ως ο χασάπης της Γάζας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Στο Ισραήλ νομίζουν ότι μπορούν να καλύψουν τις δολοφονίες που διέπραξαν στη Γάζα με τον Τύπο και την ισχύ του λόμπι τους. Μας κατηγορούν για αντισημιτισμό. Σας υπενθυμίζω ξανά αυτή την αλήθεια: Ο,τι κι αν κάνετε, όσο σκληρά και αν προσπαθήσετε, είναι μάταιο. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις απειλές και τις πιέσεις σας». 

Ποια ήταν η τουρκική ατζέντα της επίσκεψης

Στόχος της Αγκυρας, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, ήταν με αυτή την επίσκεψη η επιτάχυνση της διαδικασίας παραλαβής των νέων F-16, όπως και του εκσυγχρονισμού τους. Η τουρκική κυβέρνηση έχει προτείνει τη συμπαραγωγή, η οποία μπορεί να γίνει στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας (TUSAS).

Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ για να αναβαθμίσει τα εναπομείναντα F-16 στο επίπεδο Block 70. Επιπλέον, συμμετείχε στο πρόγραμμα F-35, πριν ανασταλεί η συμμετοχή της λόγω διαφωνίας για την αγορά από την Αγκυρα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, αφού οι προσπάθειές της να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot απορρίφθηκαν.

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη των δύο θα ετίθετο και το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας από την Τουρκία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Για την Τουρκία, ζωτικής σημασίας θέμα είναι η υποστήριξη που δίνουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί σοβαρή απειλή, καθώς τονίζει πως είναι παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK. Η Τουρκία επιμένει να διεκδικεί την άμεση διακοπή οποιασδήποτε στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, με την Ουάσιγκτον όμως να υποστηρίζει πως οι δυνάμεις των Κούρδων YPG ήταν αυτές που νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή