Η Κίνα θα φιλοξενήσει συνομιλίες της Χαμάς με τη Φατάχ

Η Κίνα θα φιλοξενήσει συνομιλίες της Χαμάς με τη Φατάχ

Οι επικείμενες επαφές επιβεβαιώθηκαν τόσο από τις δύο παλαιστινιακές οργανώσεις, όσο και από έναν διπλωμάτη με έδρα το Πεκίνο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλίες για την «ενότητα» της Χαμάς και της Φατάχ θα φιλοξενήσει το Πεκίνο, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της κινεζικής διπλωματίας, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Οι επικείμενες επαφές επιβεβαιώθηκαν τόσο από τις δύο παλαιστινιακές οργανώσεις, όσο και από έναν διπλωμάτη με έδρα το Πεκίνο, ο οποίος δήλωσε ότι αποσκοπούν στην υποστήριξη των προσπαθειών συμφιλίωσης.

Αξιωματούχος της Φατάχ δήλωσε στο Reuters ότι μια αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αζάμ Αλ-Αχμέντ, έχει αναχωρήσει για την Κίνα. Από την πλευρά του, στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της οργάνωσης στις συνομιλίες, με επικεφαλής τον ανώτερο αξιωματούχο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, θα έχει μεταβεί στο Πεκίνο το αργότερο έως την Παρασκευή.

«Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, με στόχο τη συμφιλίωση και την αλληλεγγύη μεταξύ τους, μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, χωρίς, ωστόσο, να επιβεβαιώσει τη συνάντηση.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα που γίνεται γνωστό ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς μεταβαίνει στην Κίνα. Ενας Κινέζος διπλωμάτης, ο Γουάνγκ Κετζιάν, είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις δεν έχουν καταφέρει να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους από το 2007, όταν η Χαμάς εκδίωξε τη Φατάχ από τη Γάζα. Η Ουάσιγκτον είναι επιφυλακτική απέναντι σε κινήσεις για τη συμφιλίωση τους, καθώς έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, σε μια προσπάθεια διατήρησης των εύθραυστων δεσμών των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή