Γάζα: «Φρένο» σε ανθρωπιστική νηοπομπή από την Τουρκία, ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Γάζα: «Φρένο» σε ανθρωπιστική νηοπομπή από την Τουρκία, ζητούν Αμερικανοί βουλευτές

Η επιστολή στον Αμερικανό ΥΠΕΞ έλαβε την υποστήριξη οργανισμών όπως το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο, η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή και το «FDD Action»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δικομματική ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τους Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ντίνα Τίτους, Μπραντ Σνέιντερ, και Γκρέις Μενγκ, κάλεσε μέσω επιστολής τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, να παρέμβει προκειμένου να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Freedom Flotilla Coalition) που έχει ως φερόμενο στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων και ανησυχιών σχετικά με την επιβολή εμπορικών κυρώσεων από την Τουρκία στο Ισραήλ. Στην επιστολή τους προς τον Αντονι Μπλίνκεν, τονίζουν την υποστήριξή τους στους υπάρχοντες μηχανισμούς αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ εστιάζουν στο γεγονός ότι οι διοργανωτές της νηοπομπής αρνούνται να επιτρέψουν την ισραηλινή επιθεώρηση του φορτίου.

Παράλληλα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η εν λόγω κίνηση βρίσκεται υπό την μερική καθοδήγηση του Τουρκικού Ιδρύματος Ανθρωπιστικής Αρωγής, μιας οργάνωσης που έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση και οικονομικές διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι εγείρονται αμφιβολίες για την αληθινή ανθρωπιστική φύση αυτής της αποστολής.

Ειδικότερα, εκφράζουν τον φόβο ότι ο στολίσκος θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις και να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Με αυτό το σκεπτικό, επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ και την αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, αντιτάχθηκαν σε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να εμποδίσει την αποτελεσματική παροχή βοήθειας ή να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Αναφορικά με τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι βουλευτές υπογράμμισαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την κατασκευή πλωτής προβλήτας ανοιχτά της Γάζας στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Υπό αυτό το πρίσμα, επαίνεσαν την διεθνή συνεργασία που διασφαλίζει ότι η βοήθεια που θα φτάνει προς τους Παλαιστίνιους δεν θα περιλαμβάνει ενισχύσεις για τη Χαμάς.

Σημειώνεται πως η επιστολή έλαβε την υποστήριξη διαφόρων οργανισμών, όπως του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI), της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) και του «FDD Action».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT