Κρεμλίνο: H Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους

Κρεμλίνο: H Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η Κίνα στον ρωσικό στρατό

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε την επίσκεψη στην Κίνα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, η οποία ήγειρε ερωτήματα για την κινεζική στήριξη στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεχίσουν να εξελίσσουν τις σχέσεις τους.

Την Παρασκευή ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τη στήριξη που παρέχει η Κίνα στον ρωσικό στρατό, ένα από τα πολλά ζητήματα που απειλούν να τορπιλίσουν την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Παρά την «άνευ ορίων» συνεργασία της με τη Μόσχα, η Κίνα έχει αποφύγει να προμηθεύσει όπλα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ωστόσο ότι η παροχή αγαθών διπλής χρήσης, όπως αποκαλούνται, «έχει ουσιαστικές συνέπειες για την Ουκρανία».

Η Κίνα έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο πλευρές και ούτε εμπλέκεται στην ουκρανική κρίση. Ωστόσο, όπως λέει, οι εμπορικές σχέσεις της με τη Ρωσία δεν θα πρέπει να διακοπούν ούτε να περιοριστούν.

«Η Κίνα είναι στενός μας εταίρος»

«Η Κίνα είναι απολύτως κυρίαρχο, ισχυρό κράτος που μπορεί να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τα συμφέροντά της», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους ερωτηθείς για την επίσκεψη του Μπλίνκεν και τις αμερικανικές πιέσεις στην Κίνα.

«Ταυτόχρονα, η Κίνα είναι στενός μας εταίρος. Θα εξελίξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT