Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα «στο τραπέζι» για την άμυνα της Ε.Ε.

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα «στο τραπέζι» για την άμυνα της Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Κυριακή ότι μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που ήδη προσφέρει το ΝΑΤΟ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος, στη συζήτηση για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ΜΜΕ της χώρας, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι μια «αξιόπιστη ευρωπαϊκή άμυνα» πρέπει να υπερβαίνει την προστασία που ήδη προσφέρει το ΝΑΤΟ. «Αυτό μπορεί να σημαίνει ανάπτυξη αντιπυραυλικών ασπίδων, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα αναχαιτίζουν όλους τους πυραύλους και θα αποτρέπουν τη χρήση πυρηνικών όπλων», σημείωσε.

Αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα, ο Μακρόν τόνισε ότι, αν και το γαλλικό αμυντικό δόγμα επιτάσσει τη χρήση τους μόνο όταν απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της χώρας, είναι «ανοιχτός» σε μια πιο «ευρωπαϊκή δίασταση» της έννοιας αυτής. «Είμαι υπέρ του ανοίγματος της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει την αντιπυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς και τα πυρηνικά όπλα για όσους διαθέτουν», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται πως σε ομιλία του την Πέμπτη στη Σορβόνη, ο Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους και ευρύτερα τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη είναι «περικυκλωμένη». «Οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα διότι κατά την επόμενη δεκαετία […[ υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποδυναμωθούμε», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης, απευθυνόμενος σε 500 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις 26 κρατών-μελών της Ε.Ε., φοιτητές, ερευνητές και σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση.

Η Γαλλία, η οποία διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές, είναι η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Γάλλος πρόεδρος υιοθετεί τις τελευταίες εβδομάδες μια όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, και δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της Ε.Ε.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις της Κυριακής, προκάλεσαν την αντίδραση πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν από όλο το φάσμα.

«Ο Μακρόν γίνεται εθνικός κίνδυνος», έγραψε ο ακροδεξιός ευρωβουλευτής Τιερί Μαριάνι στο X.

«Τα σχόλια αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί, ο οποίος θα ηγηθεί του δεξιού κόμματος LR. στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

«Υπό το πρόσχημα της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού εδάφους, ο Μακρόν θέλει να σχετικοποιήσει τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας», ανέφερε από την πλευρά του ο αριστερός βουλευτής, Μπαστιέν Λασώ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή