Η Τουρκία συζητά με την ExxonMobil προμήθεια LNG, για να μην εξαρτάται από τη Ρωσία

Η Τουρκία συζητά με την ExxonMobil προμήθεια LNG, για να μην εξαρτάται από τη Ρωσία

Η Αγκυρα στοχεύει να εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG κατ’ έτος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό της ExxonMobil για μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων περί προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Στόχος της Αγκυρας, σύμφωνα με τους Financial Times που αποκαλύπτουν τις συνομιλίες, είναι να μην εξαρτάται η Τουρκία από τη ρωσική ενέργεια.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ανέφερε ότι η χώρα του προσβλέπει στη δημιουργία ενός νέου χαρτοφυλακίου προμήθειας ενέργειας το οποίο θα εξαρτάται λιγότερο από κάποια χώρα – χωρίς να κατονομάσει τη Ρωσία.

Ο κ. Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε ότι η Τουρκία μπορεί να εξασφαλίσει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους LNG κατ’ έτος μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας την οποία διαπραγματεύεται με την ExxonMobil.

Κατά τον Τούρκο υπουργό, η συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία υδρογονανθράκων θα μπορεί νε έχει διάρκεια μιας ολόκληρης δεκαετίας. Πρόσθεσε ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Κρήτη

Υπενθυμίζεται ότι η ExxonMobil είναι η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει σε συνεργασία με τη HELLENiQ ENERGY την έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Οπως έχει αναφέρει η Καθημερινή, ο αμερικανικός ενεργειακός γίγαντας αναμένεται αργότερα φέτος να ανακοινώσει την οριστική απόφασή του, σε συνεργασία βεβαίως με την HELLENiQ ENERGY, για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση, με αρμόδιους παράγοντες να τοποθετούν την ανακοίνωση κάπου μέσα στον Οκτώβριο.

Οι γεωλόγοι της μεγαλύτερης πολυεθνικής παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και των τελευταίων τρισδιάστατων δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος Ramform Hyperion της PGS το διάστημα 24 Φεβρουαρίου με 19 Μαρτίου στις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Επομένως, εφόσον ευοδωθεί η διαπραγμάτευση της Αγκυρας με την ExxonMobil και η αμερικανική εταιρεία επιλέξει να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων, ίσως προκύψει μια ενδιαφέρουσα συμπόρευση συμφερόντων των δύο πλευρών του Αιγαίου.

Η Τουρκία συζητά με την ExxonMobil προμήθεια LNG, για να μην εξαρτάται από τη Ρωσία-1

Η προοπτική συμφωνίας της Τουρκίας με την Exxon έρχεται σε μια περίοδο όπου οι ρωσικές εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη συρρικνώνονται, καθώς οι Ευρωπαίοι αυξάνουν τις αγορές φορτίων LNG από παγκόσμιους προμηθευτές, ώστε να περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατέγραψαν μείωση 1,9%, στους 15,8 εκατομμύρια τόνους το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η εμπορική σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία έχει αναβαθμιστεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων της Δύσης προς της Μόσχα, και μια στροφή της Αγκυρας προς την ενέργεια που προέρχεται από τη Δύση δεν αναμένεται να γίνει δεκτή με ικανοποίηση από το Κρεμλίνο.

Πηγή: Reuters, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή