Μπλίνκεν για Γάζα, campus και Ιράν

Μπλίνκεν για Γάζα, campus και Ιράν

Μιλώντας στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών, στην ανθρωπιστική δυστυχία στη Γάζα, αλλά και στις διαδηλώσεις που σαρώνουν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε, σε συνάντηση περιφερειακών ηγετών στο Ριάντ σήμερα Δευτέρα, ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής δυστυχίας στη Γάζα θα ήταν η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μιλώντας στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι έχει καταγραφεί «πρόοδος» στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα, την οποία το Ισραήλ πολιορκεί εδώ και έξι μήνες, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα.

Διεθνείς οργανώσεις βοήθειας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Γάζας, λόγω της αποτυχίας να φτάσει περισσότερη βοήθεια, ενώ η περιοχή υφίσταται συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ως προς τη λύση των δύο κρατών και την ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων των χωρών της περιοχής με το Ισραήλ, τόνισε ότι θα χρησίμευαν «ως η μέγιστη αποδοκιμασία του Ιράν και της Χαμάς».

«Η πιο αποτελεσματική αποδοκιμασία τόσο του Ιράν όσο και της Χαμάς θα ήταν το Ισραήλ να αποκτήσει κανονικές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής και να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφορά στις διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις που έχουν σαρώσει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ και οδήγησαν σε δεκάδες συλλήψεις και συγκρούσεις, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι σέβεται και κατανοεί τα «βαθιά συναισθήματα» για τον ανθρώπινο πόνο στη Γάζα, αλλά εξέφρασε επίσης απογοήτευση για το ότι δεν ακούγεται κάτι σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς.

Απευθυνόμενος στο κοινό του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε: «Αυτό που βλέπουμε στη χώρα μου, στην περιοχή, και σε πολλά άλλα μέρη, αντανακλά τα βαθιά συναισθήματα πολλών για τα βάσανα που υφίστανται τόσο πολλοί και ιδιαίτερα παιδιά και αθώοι άνθρωποι στη Γάζα.

«Οχι μόνο το καταλαβαίνω, καταλαβαίνω και το γιατί οι άνθρωποι μιλούν ανοιχτά για αυτό», τόνισε ο Μπλίνκεν. 

«Ταυτόχρονα, πρέπει να αναφέρω ότι θα ήθελα να αντικατοπτρίζονται και άλλα στοιχεία σε όσα λένε οι άνθρωποι, δεν ακούω να λέγεται κάτι για τη Χαμάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Δεν ακούω κανέναν να σκέφτεται ότι προφανώς, η θηριωδία της 7ης Οκτωβρίου δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ, αλλά και ότι αφότου συνέβη, όλα θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει σε μια στιγμή, αν η Χαμάς δεν κρυβόταν πίσω από αμάχους, άφηνε τα όπλα της, απελευθέρωνε τους ομήρους και παραδινόταν. Κανένα από τα βάσανα που έχουμε δει από τότε δεν θα είχε συμβεί», τόνισε ο Μπλίνκεν.

«Ποιο είναι λοιπόν το ζητούμενο για τη Χαμάς; Επικράτησε σιωπή. Είναι σχεδόν σαν να έχει διαγραφεί από την ιστορία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει επίσης να σκεφτούμε, κατανοώντας τη βαθιά συγκίνηση που εκφράζουν οι άνθρωποι, είτε στις πανεπιστημιουπόλεις μας είτε αλλού», τόνισε.

Είκοσι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος τόνισε ότι το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αστάθειας στην περιοχή, επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, να μιλήσει σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ και να συναντηθεί επίσης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και άλλους περιφερειακούς αξιωματούχους πριν από την αναμενόμενη επίσκεψή του στο Ισραήλ μέσα στην εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, όπου υπολογίζεται ότι έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Ενώ το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την εκτίμηση ότι υπάρχει λιμός στην περιοχή.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT