Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές

Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές

Αρνήθηκαν να τερματίσουν τις διαμαρτυρίες για τη Γάζα οι φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, κατά πολλούς, «καρδιά» του κινήματος αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, παρά το τελεσίγραφο της διοίκησης. Για οδυνηρή στιγμή για τους Αμερικανούς έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος

6' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, επίκεντρο του κινήματος αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους της Γάζας που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα σε φοιτητές οι οποίοι αγνόησαν το τελεσίγραφο της διοίκησης να διαλύσουν τις κινητοποιήσεις τους. Αντ’ αυτού προχώρησαν στην κατάληψη κτιρίου ηλικίας άνω των 100 ετών.

Η κίνηση ήρθε έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαμαρτυριών στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, που ξέσπασαν τη σύλληψη περίπου 100 διαδηλωτών στο Κολούμπια στις 18 Απριλίου.

Το τελευταίο τελεσίγραφο του πανεπιστημίου να «εκκαθαριστεί» η πανεπιστημιούπολη και να διαλυθεί η κατάληψη με σκηνές έληξε χθες στις 2.00 μ.μ., τοπική ώρα.

Οι φοιτητές ειδοποιήθηκαν ότι θα αντιμετώπιζαν πειθαρχικά μέτρα, ωστόσο αγνόησαν την προθεσμία, η οποία είχε μετατεθεί επανειλημμένα για αργότερα κατά τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προχώρησαν στην κατάληψη του ιστορικού κτιρίου.

Φοιτητές είχαν καταλάβει το Hamilton Hall και το 1968 σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τότε κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος Επικοινωνίας του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ, είχε ανακοινώσει ότι το πανεπιστήμιο «έχει αρχίσει την επιβολή πειθαρχικών μέτρων εναντίον φοιτητών στο πλαίσιο της επόμενης φάσης των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη».

Χάνουν το εξάμηνο 

Πρόσθεσε ότι οι φοιτητές είχαν προειδοποιηθεί για το ότι «θα τεθούν σε “διαθεσιμότητα”, δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν το εξάμηνο ούτε να αποφοιτήσουν και θα περιοριστεί η πρόσβασή τους σε όλους τους ακαδημαϊκούς χώρους».

Αξιωματούχοι του πανεπιστημίου ανέφεραν ότι η επιβολή πειθαρχικών μέτρων ήταν αναγκαία, μεταξύ άλλων, για να αποφευχθούν προβλήματα στις τελετές αποφοίτησης που ήταν προγραμματισμένες για τις 15 Μαΐου.

Οι φοιτητές απάντησαν κάνοντας λόγο για «αποκρουστικές τακτικές τρόμου», που όμως «δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τους θανάτους περισσότερων από 34.000 Παλαιστινίων», όπως ανέφερε δήλωση που διάβασε φοιτητής σε συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του τελεσιγράφου.

«Δεν θα μετακινηθούμε μέχρι το Κολούμπια να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας ή μέχρι να μας διώξει με τη βία», ανέφερε ο φοιτητής.

Συγκρούσεις με την αστυνομία

Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές-1
Ψεκασμός διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιου του Τέξας με σπρέι πιπεριού από την αστυνομία (Reuters).

Εν τω μεταξύ, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές χθες, Δευτέρα, έκανε χρήση σπρέι πιπεριού και προχώρησε σε νέες συλλήψεις. Πάνω από 350 άτομα συνελήφθησαν σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ μόνο το Σαββατοκύριακο.

«Δεν θα επιτραπούν οι καταλήψεις με σκηνές και οι κατασκηνώσεις», ανέφερε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσθέτοντας πως «γίνονται συλλήψεις».

Οι διαδηλωτές ζητούν: αποσύνδεση από επενδύσεις στο Ισραήλ, διαφάνεια στα οικονομικά του Κολούμπια και αμνηστία για φοιτητές και καθηγητές που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Τα ετήσια δίδακτρα στο Κολούμπια ανέρχονται σε περίπου 90.000 δολάρια για προπτυχιακούς φοιτητές, καθιστώντας το ένα από τα πιο ακριβά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.

Το Σαββατοκύριακο, το πανεπιστήμιο διέψευσε τις φήμες για «επικείμενο lockdown» και είπε στους φοιτητές ότι δεν σχεδιάζει να επαναφέρει την αστυνομία «αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο εικόνες αστυνομικών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών που κλήθηκαν σε πανεπιστήμια για να διαλύσουν συγκεντρώσεις έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, θυμίζοντας το κίνημα διαμαρτυρίας που είχε ξεσπάσει κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Οι συνομιλίες κατέρρευσαν

Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές-2
Διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια μετά το τελεσίγραφο για τη διάλυση των κινητοποιήσεων (REUTERS/Caitlin).

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Νεμάτ Σαφίκ, σε δήλωσή της με την οποία ανήγγειλε ότι οι συνομιλίες είχαν διακοπεί τη Δευτέρα ανέφερε ότι «πολλοί από τους Εβραίους φοιτητές μας, καθώς και άλλοι φοιτητές, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία αφόρητη ατμόσφαιρα τις τελευταίες εβδομάδες».

«Πολλοί έχουν εγκαταλείψει την πανεπιστημιούπολη, και αυτό είναι μια τραγωδία. Η αντισημιτική γλώσσα και συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και τα καλέσματα σε βία είναι αποκρουστικά», πρόσθεσε.

Η Σαφίκ συνέχισε λέγοντας ότι τα μαθήματα μεταφέρθηκαν στο Διαδίκτυο επειδή πολλοί Εβραίοι φοιτητές εγκατέλειψαν την πανεπιστημιούπολη, νιώθοντας ανασφάλεια.

«Σε αυτούς τους φοιτητές και στις οικογένειές τους θέλω να πω ξεκάθαρα: Είστε πολύτιμο μέρος της κοινότητας του Κολούμπια. Αυτή είναι και δική σας πανεπιστημιούπολη. Δεσμευόμαστε να κάνουμε το Κολούμπια ασφαλές για όλους και να διασφαλίσουμε ότι θα αισθάνεστε ευπρόσδεκτοι και εκτιμημένοι», πρόσθεσε.

«Τα δικαιώματα μιας ομάδας να εκφράσει τις απόψεις της δεν μπορούν να αποβούν σε βάρος του δικαιώματος άλλης ομάδας να μιλά, να διδάσκει και να μαθαίνει», ανέφερε ακόμη η Σαφίκ.

Η Σαφίκ τόνισε επίσης ότι, παρά τα αιτήματα των διαδηλωτών, το πανεπιστήμιο δεν θα αποχωρήσει από το Ισραήλ, αλλά δεσμεύτηκε να προβεί σε «επενδύσεις στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα».

Πρότεινε επίσης «διαδικασία ώστε οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε λίστα με τις άμεσες επενδύσεις του Κολούμπια», καθώς και να αυξηθεί η συχνότητα των ενημερώσεων της λίστας.

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι οι φοιτητές θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία μετά τις εξετάσεις και «με προειδοποίηση δύο ημερών σε εξουσιοδοτημένες τοποθεσίες».

Λευκός Οίκος: Οδυνηρή στιγμή για τους Αμερικανούς

Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές-3
Reuters

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι οδυνηρή στιγμή για τους Αμερικανούς και ότι η ελεύθερη έκφραση πρέπει να είναι εντός νομικού πλαισίου», δήλωσε χθες, Δευτέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Οι Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν χαρακτηρίσει τις διαδηλώσεις αντισημιτικές και απειλούν να αποσύρουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση εάν δεν σταματήσουν.

«Αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει στο Κολούμπια είναι απόλυτη ντροπή. Η πανεπιστημιούπολη κατακλύζεται από αντισημιτικούς φοιτητές και καθηγητές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον στο X, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να παραιτηθεί η Σαφίκ.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας αρνούνται τις κατηγορίες για αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές τους στοχεύουν στην ισραηλινή κυβέρνηση και στον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα. 

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε πανεπιστημιουπόλεις είναι σε εξέλιξη σε τουλάχιστον άλλες 22 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον.

Η αστυνομία στο Virginia Tech συνέλαβε 91 άτομα το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ των οποίων 54 που είναι εγγεγραμμένοι στο πανεπιστήμιο.

Συλλήψεις έγιναν και τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και στο Cornell της Νέας Υόρκης, που επίσης επιβάλλει πειθαρχικά μέτρα εναντίον φοιτητών. Ενώ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA) οι εντάσεις παρέμειναν υψηλές μετά τη σύγκρουση αντίπαλων ομάδων διαδηλωτών.

Το ιστορικό της κατάληψης στο Hamilton Hall

Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές-4

Οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια πραγματοποίησαν πορεία στην πανεπιστημιούπολη και κατέλαβαν το κτίριο μετά τα μεσάνυχτα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η διοίκηση είχε ανακοινώσει ότι προχωρά στα πειθαρχικά μέτρα κατά των φοιτητών που αρνούνταν να διαλύσουν την κατασκήνωση.

Δεκάδες φοιτητές έφυγαν από τον καταυλισμό περίπου στις 12.35 π.μ. και μπήκαν στο Hamilton Hall, νεοκλασικό κτίριο που πήρε το όνομά του από τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, Αμερικανό πολιτικό και πρώτο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αργά το βράδυ ξεκίνησαν με τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν πορεία γύρω από την πανεπιστημιούπολη φωνάζοντας «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Μέσα σε 20 λεπτά, είχαν καταλάβει το ηλικίας 118 ετών Hamilton Hall, το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο επίκεντρο των κινημάτων διαμαρτυρίας του Κολούμπια.

Κατάληψη ιστορικού κτιρίου του Κολούμπια από φοιτητές-5

Ηταν το πρώτο κτίριο που κατέλαβαν οι διαδηλωτές το 1968 εν μέσω διαμαρτυριών για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Είχε καταληφθεί επίσης από φοιτητές και αντιπολεμικούς διαδηλωτές το 1972, καθώς και κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική το 1985.

Οι διαδηλωτές κατά του πολέμου στη Γάζα χρησιμοποίησαν ξύλινα τραπέζια και καρέκλες για να μπλοκάρουν τις εισόδους στο κτίριο την Τρίτη, σύμφωνα με αναφορές το.

Η Columbia University Apartheid Divest (CUAD), εκ των διοργανωτών των διαδηλώσεων ανέφερε ότι «ανέκτησε» το κτίριο στη μνήμη της Χιντ Ρατζάμπ Hind Rajab, ενός εξάχρονου κοριτσιού που βρέθηκε νεκρό στη Γάζα νωρίτερα φέτος.

Σε καταλήψεις προχώρησαν επίσης φοιτητές στο Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, Humboldt, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν το γραφείο του προέδρου για μία εβδομάδα, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ στο Ορεγκον φοιτητές κατέλαβαν βιβλιοθήκη.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, ΝΥΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT