Πεκίνο: Χαμάς και Φατάχ εξέφρασαν πολιτική βούληση για συμφιλίωση μέσω διαλόγου

Πεκίνο: Χαμάς και Φατάχ εξέφρασαν πολιτική βούληση για συμφιλίωση μέσω διαλόγου

Κινεζική διαμεσολάβηση ανάμεσα στις αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς και η Φατάχ εξέφρασαν πολιτική βούληση για την επίτευξη της συμφιλίωσης μέσω διαλόγου, δήλωσε τη Μεγάλη Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, αφού η χώρα φιλοξένησε συνομιλίες για την ενότητα της Παλαιστίνης μεταξύ των αντιπάλων παρατάξεων.

Εκπρόσωποι της Φατάχ και της Χαμάς προσήλθαν την περασμένη Παρασκευή στο Πεκίνο για να έχουν εις βάθος και ειλικρινή διάλογο για την προώθηση της παλαιστινιακής συμφιλίωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν σε τακτική ενημέρωση Τύπου.

Πρόσθεσε ότι έγινε ειλικρινής και σε βάθος διάλογος και επιτεύχθηκε συμφωνία σε μια βάση ιδεών ώστε να εκκινήσει απευθείας διάλογος των δύο παλαιστινιακών παρατάξεων στο άμεσο μέλλον.

Φατάχ και Χαμάς εξέφρασαν, κατά τον κ. Λιν, την ευγνωμοσύνη τους στην Κίνα για τη στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό και για τη στήριξή της στην ενίσχυση της ενότητας μεταξύ των Παλαιστινίων.

«Υποστηρίζουμε την ενίσχυση της εξουσίας της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής και στηρίζουμε όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις στην προσπάθειά τους να επιτύχουν συμφιλίωση και αυξημένη αλληλεγγύη μέσω διαλόγου και διαβούλευσης», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή έτερος εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γουάνγκ Γουενμπίν.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ η Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Οχθη, η Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όταν και επικράτησε της Φατάχ σε σύρραξη στην πυκνοκατοικημένη περιοχή που σήμερα αποτελεί το επίκεντρο των μαχών με τον ισραηλινό στρατό.

Η Φατάχ χαρακτηρίζεται σαφώς πιο μετριοπαθής από την ένοπλη οργάνωση της Χαμάς, που θεωρείται και κύρια υπεύθυνη για τον θάνατο άνω των 1.170 Ισραηλινών στις επιθέσεις της 7ης και της 8ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει ζητήσει τη σύγκληση διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα οριστικά. 

Πηγή: Reuters, Xinhua, Agence France-Presse

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT