Ιαπωνία: Σύστημα Α.Ι. θα προειδοποιεί για την έλευση αρκούδων

Ιαπωνία: Σύστημα Α.Ι. θα προειδοποιεί για την έλευση αρκούδων

Η εφαρμογή θα αξιοποιεί στοιχεία από κάμερες προκειμένου να εντοπίζει αρκούδες που κινούνται κοντά σε ανθρώπους αλλά και για να προβλέπει τις κινήσεις τους. Μεγάλος αριθμός επιθέσεων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης η οποία θα προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο που σχετίζεται με την παρουσία αρκούδων, θέτει δοκιμαστικά σε χρήση η Ιαπωνία, μετά από μεγάλο αριθμό επιθέσεων.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στην επαρχία Τογιάμα, στην κεντρική Ιαπωνία, αξιοποιώντας στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, προκειμένου να εντοπίζονται αρκούδες που κινούνται κοντά σε σημεία που βρίσκονται άνθρωποι. Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής θα ειδοποιούνται οι αρμόδιες τοπικές Αρχές, η αστυνομία καθώς και κυνηγοί.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να εξαχθούν πληροφορίες για τα μοτίβα κίνησης των αρκούδων αλλά και να προβλεφθούν οι διαδρομές των μεγαλόσωμων θηλαστικών.

Εάν το σύστημα κριθεί επιτυχημένο, αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου καταγράφονται σημαντικοί πληθυσμοί αρκούδων.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους και μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, είχαν καταγραφεί έξι θάνατοι από επιθέσεις αρκούδων, μεταξύ 219 περιστατικών σε 19 διαφορετικές περιοχές.

Σύμφωνα με ειδικούς, βασικοί παράγοντες πίσω από την αύξηση των επιθέσεων από αρκούδες, είναι οι δυσχέρειες στον εντοπισμό τροφής καθώς και η ερήμωση των αγροτικών περιοχών.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο σύστημα επιτήρησης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάζεται στην πόλη Χαναμάκι, όπου 30 κάμερες έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των ποταμών, όπου οι αρκούδες εντοπίζονται συχνά.

Πρόσφατη επίθεση, σε ένα μικρό φορτηγό στο νησί Χοκάιντο, στις 28 Απριλίου, καταγράφηκε από κάμερα, με τα πλάνα να αποτυπώνουν μια μεγάλη αρκούδα να κινείται με ταχύτητα προς το όχημα.

Το Χοκάιντο φιλοξενεί καφέ αρκούδες Ussuri, πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες μαύρες στην υπόλοιπη Ιαπωνία. Μπορούν να ζυγίζουν πάνω από 300 κιλά και να τρέχουν με ταχύτητες έως και 50 χλμ/ώρα.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT