Πολωνία: Ερευνα για πιθανή σύνδεση αξιωματούχου με τη Χεζμπολάχ

Πολωνία: Ερευνα για πιθανή σύνδεση αξιωματούχου με τη Χεζμπολάχ

Τη διενέργεια έρευνας στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Orlen, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Πολωνίας. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ο υπεύθυνος μιας ελβετικής θυγατρικής του ομίλου

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια έρευνας στον πετρελαϊκό κολοσσό Orlen, ο οποίος ελέγχεται από το κράτος, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Πολωνίας για πιθανές διασυνδέσεις με τη λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση της Χεζμπολάχ.

Ειδικότερα, στο επίκεντρο της έρευνας θα βρεθεί ο υπεύθυνος μιας ελβετικής θυγατρικής του ομίλου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με την φιλοϊρανική οργάνωση. Η ανακοίνωση της εισαγγελίας έρχεται μία ημέρα μετά από δημοσιεύματα στον πολωνικό Τύπο, τα οποία κατηγορούν τον αξιωματούχο της Orlen Trading Switzerland (OTS), Σάμερ Α., για επαφές με τη Χεζμπολάχ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, ο Σάμερ Α., Πολωνός πολίτης λιβανικής καταγωγής, έγινε πρόεδρος της OTS, η οποία ιδρύθηκε το 2022, παρά την αρνητική γνώμη των υπηρεσιών ασφαλείας του ομίλου, κατόπιν αιτήματος του πρώην προέδρου του Orlen, Ντάνιελ Ομπάιτεκ. Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε λόγο για «πιθανές σχέσεις ενός πρώην αξιωματούχου του Orlen με τη Χεζμπολάχ», σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ.

Σύμφωνα με έρευνα του Orlen που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η OTS έχασε σχεδόν 350 εκατ. ευρώ παραγγέλλοντας πετρέλαιο, κυρίως στη Βενεζουέλα, το οποίο δεν παραδόθηκε ποτέ. Το ποσό αυτό δαπανήθηκε «χωρίς κανέναν έλεγχο», δήλωσε στον Τύπο ο εθνικός εισαγγελέας Ντάριους Κόρνελουκ. Επισημαίνεται πως ο Σάμερ Α. ήταν ήδη ύποπτος για εμπόριο ιρανικού πετρελαίου στο οποίο είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις.

Ο όμιλος Orlen κατηγορείται στην Πολωνία ότι εξυπηρέτησε την προηγούμενη λαϊκιστική εθνικιστική κυβέρνηση για να χρηματοδοτεί πολιτικά σχέδια και πολλές δαπανηρές θέσεις.

Οι τόποι διαμονής του Σάμερ Α. και του Ντάνιελ Ομπάιτεκ παραμένουν «άγνωστοι επί του παρόντος», το όνομα του τελευταίου, ωστόσο, αναφέρεται μεταξύ πιθανών υποψηφίων του εθνικιστικού κόμματος PiS στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε επίσης δύο άλλες «μεγάλες δικαστικές διαδικασίες» που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τον Orlen, τον πολωνό πρωταθλητή στην παραγωγή πετρελαίου, τη μεταφορά του, τη διύλιση, τη χρονική και λιανική πώληση καθώς και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Μια από τις έρευνες αυτές σχετίζεται με τη συγχώνευση του Orlen με τον εγχώριο ανταγωνιστή του Lotos, που συνοδεύεται από την πώληση μιας συμμετοχής στην Saudi Aramco, με ζημιά που υπολογίζεται από τη Βαρσοβία σε 930 εκατομμύρια ευρώ. Με την ευκαιρία αυτή, ο όμιλος Orlen πούλησε επίσης ένα μερίδιο των μετοχών του στον ουγγρικό MOL, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT