ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις

Μαζική επιχείρηση από την αστυνομία της Νέας Υόρκης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε μαζική επιχείρηση εκκένωσης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, τα ξημερώματα της Τετάρτης (βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα), συλλαμβάνοντας φοιτητές που πραγματοποιούσαν τις προηγούμενες μέρες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο Hamilton Hall, ένα κτίριο του πανεπιστημίου που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές.

Η αστυνομία έλαβε άδεια να εισέλθει από τις πανεπιστημιακές αρχές, αφού οι διαδηλωτές φοιτητές «αψήφησαν» την προθεσμία για να εκκενώσουν την κατάληψη. 

Διαδηλωτές με χειροπέδες φώναζαν «ντροπή σας» στην αστυνομία την ώρα που οι αστυνομικοί τους οδηγούσαν έξω από το Πανεπιστήμιο και τους απομάκρυναν με λεωφορεία.

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις-1
AP Photo/Craig Ruttle

Από την πλευρά της, η διοίκηση του πανεπιστημίου Κολούμπια δήλωσε ότι μετά την «κατάληψη, τους βανδαλισμούς και τον αποκλεισμό της αίθουσας, δεν είχαμε άλλη επιλογή».

Οπως μεταδίδει το BBC, η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από την αστυνομία να παραμείνει στο πανεπιστήμιο για άλλες δύο εβδομάδες μέχρι τις 17 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες μετά την ημέρα της τελετής αποφοίτησης του πανεπιστημίου.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Καζ Ντότρι δημοσίευσε στο X ένα βίντεο με αστυνομικούς να ξηλώνουν μια παλαιστινιακή σημαία στο City College της Νέας Υόρκης (CUNY) και να υψώνουν στη θέση της μια αμερικανική σημαία.

Νωρίτερα, ο Daughtry επιβεβαίωσε ότι η αστυνομία βρέθηκε στην πανεπιστημιούπολη αφού το πανεπιστήμιο ζήτησε από τις αρχές να συνδράμουν στη διάλυση των διαδηλωτών.

Στην ανάρτηση με την οποία μοιράστηκε το βίντεο, περιέγραψε την «περήφανη στιγμή» που η αστυνομία αποκατέστησε την τάξη και ύψωσε την «Old Glory» στον ιστό της σημαίας του πανεπιστημίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε αναφερθεί, σύμφωνα με τον Guardian, ότι αρκετοί φοιτητές εγκατέλειψαν το Κολούμπια όταν άρχισαν οι συλλήψεις και μετακινήθηκαν βόρεια προς την πανεπιστημιούπολη του City College Of New York (CUNY).

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις-2
NYPD via AP

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις-3
AP Photo/Craig Ruttle

ΗΠΑ: Η αστυνομία εκκένωσε την κατάληψη στο Κολούμπια – Δεκάδες συλλήψεις-4
Διαδηλωτές έξω από την κεντρική είσοδο του Κολούμπια / AP PHOTO

Σε πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ καταγράφεται κύμα διαδηλώσεων καθώς οι φοιτητές απαιτούν μποϊκοτάζ εταιρειών και ατόμων που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές, αλλά «η βίαιη κατάληψη κτιρίων δεν είναι ειρηνική – είναι λάθος».

Το χρονικό

Η ένταση που επικρατούσε στο Κολούμπια τις προηγούμενες ημέρες κλιμακώθηκε όταν η διοίκηση του πανεπιστημίου, έστειλε τελεσίγραφο στους φοιτητές να εκκενώσουν τον κάμπους του πανεπιστημίου μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, κάτι το οποίο δεν συνέβη.

Αντίθετα, οι φοιτητές κατέλαβαν το Hamilton Hall και το μετονόμασαν σε Hind’s Hall – από το όνομα ενός εξάχρονου Παλαιστίνιου κοριτσιού που σκοτώθηκε στη Γάζα τον Φεβρουάριο.

Μετά από μια ημέρα κατά την οποία η πανεπιστημιούπολη ήταν ως επί το πλείστον αποκλεισμένη, η αστυνομία εισήλθε το βράδυ της Τρίτης και άρχισε να προβαίνει σε συλλήψεις. 

Με πληροφορίες από BBC, NYT και Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT