Οχι smartphone στις ηλικίες κάτω των 13 ετών, όχι social media στους κάτω των 18

Οχι smartphone στις ηλικίες κάτω των 13 ετών, όχι social media στους κάτω των 18

Η έκθεση σε οθόνες επηρεάζει αρνητικά «την όραση, τον μεταβολισμό και τη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν smartphone πριν την ηλικία των 13 αλλά ούτε και να έχουν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το TikTok, το Instagram και το Snapchat πριν τα 18. Aυτό υποστηρίζουν Γάλλοι ειδικοί στο πλαίσιο έκθεσης την οποία παρήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει από επιστήμονες και ειδικούς (νευρολόγους, ψυχιάτρους κ.ά.) να προτείνουν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά, κατευθυντήριες γραμμές με βάση τις οποίες οι γαλλικές Αρχές πρόκειται να λάβουν εν συνεχεία μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.

Ο ίδιος ο Μακρόν είχε πει, ενδεικτικά, τον περασμένο Ιανουάριο ότι «μπορεί να υπάρξουν απαγορεύσεις και περιορισμοί».

Προς το παρόν πάντως, δεν είναι σαφές εάν η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε τέτοιου τύπου κινήσεις, έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, τα παιδιά που είναι κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες – ούτε καν της τηλεόρασης – ενώ κανένα παιδί δεν πρέπει να έχει κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 11 ετών και κανένα παιδί κινητό με πρόσβαση στο διαδίκτυο πριν από την ηλικία των 13.

Τα παιδιά γίνονται «εμπόρευμα» (σ.σ. merchandise) σε αυτήν τη νέα αγορά τεχνολογίας, καταγγέλλουν οι Γάλλοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας ότι η σχέση των εφήβων με τα social media θα πρέπει να περιορίζεται σε «ηθικά» κοινωνικά δίκτυα όπως είναι για παράδειγμα το Mastodon τα οποία διαφοροποιούνται από τις κερδοσκοπικές πλατφόρμες των TikTok, Instagram, Snapchat κ.ά.

Σύμφωνα με την εν λόγω γαλλική έκθεση, οι οθόνες έχουν αρνητικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, «στην όραση, στον μεταβολισμό και στη συγκέντρωση» των παιδιών, ενώ οι αλγόριθμοι λειτουργούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλούν «εθισμούς» στους ανήλικους χρήστες.

Όσο για τις ρυθμίσεις «γονικού ελέγχου», εκείνες χαρακτηρίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις ανεπαρκείς.

Με πληροφορίες από Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT