Σφυροκόπημα στο λιμάνι της Οδησσού

Σφυροκόπημα στο λιμάνι της Οδησσού

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι ο στρατός της βελτιώνει τις θέσεις του σε ολόκληρο το μέτωπο – Φονικά χτυπήματα και στο Χάρκοβο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική κυβέρνηση υποστήριξε χθες πως έπληξε το επιχειρησιακό αρχηγείο της νότιας υποδιαίρεσης του ουκρανικού στρατού που εδράζεται στο λιμάνι της Οδησσού. «Τα κεντρικά της επιχειρησιακής διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο νότιο μέτωπο χτυπήθηκαν χθες από την τακτική αεροπορία, τις δυνάμεις πυραύλων και το ρωσικό πυροβολικό», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας. Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις βελτιώνουν τις θέσεις τους σε ολόκληρο το μήκος του μετώπου. Οι ως άνω ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανέλαβαν την ευθύνη για μία επίθεση με drones εναντίον ρωσικού διυλιστηρίου πετρελαίου στο Ριαζάν, νοτίως της Μόσχας. «Στο πλαίσιο δράσης των ουκρανικών δυνάμεων άμυνας, τα ξημερώματα της 1ης Μαΐου χρησιμοποιήθηκε ένα UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) για να χτυπηθεί το διυλιστήριο Ριαζάν στη Ρωσία», ανέφερε η ανακοίνωση που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP.

Τα ρωσικά χτυπήματα συνεχίστηκαν και στην υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια, με τον κυβερνήτη της περιφέρειας του Χάρκοβο, Ολεχ Σινιεχούμποφ, να επιβεβαιώνει δύο νεκρούς από κατευθυνόμενους πυραύλους στο χωριό Ζολόχιβ, εννέα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Ρωσία. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί νέες τηλεκατευθυνόμενες αέριες βόμβες με πολύ μεγαλύτερη ισχύ. Παράλληλα, το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ισχυρό χτύπημα με πυραύλους υπέστη εκπαιδευτικό ίδρυμα γνωστό ως «Κάστρο του Χάρι Πότερ» στην παραλία της Οδησσού με συνέπεια τον θάνατο 8 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 32.

Ο τοπικός κυβερνήτης δήλωσε πως ο ένας εκ των νεκρών σκοτώθηκε εξαιτίας καρδιακής προσβολής που υπέστη λόγω της έντασης του χτυπήματος, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται ένα κορίτσι 4 ετών και μία έγκυος. «Κτήνη. Τέρατα. Βάρβαροι. Δεν ξέρω τι άλλο να πω», είπε ο δήμαρχος της πόλης, Γεναντίι Τρουκάνοφ, σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Telegram. «Οι άνθρωποι πηγαίνουν για μια βόλτα στη θάλασσα και τους δολοφονούν». Η Οδησσός έχει αποτελέσει πολύ συχνό στόχο καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, ιδιαίτερα οι λιμενικές εγκαταστάσεις.

Στοπ στο ουράνιο

Στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα την πολυαναμενόμενη νομοθεσία που απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού ουρανίου στις ΗΠΑ, την οποία της «πέρασε» στις αρχές Δεκεμβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο νόμος αναμένει την υπογραφή του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να τεθεί σε εφαρμογή. Η πρόταση έρχεται ύστερα από τον έντονο δημόσιο διάλογο που είχαν προκαλέσει περυσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας της χώρας αγοράζει μέχρι και σήμερα σχεδόν όλο το εμπλουτισμένο της ουράνιο από τη Ρωσία εξαιτίας της ασυναγώνιστα χαμηλής τιμής.

Ουκρανικές ειδικές δυνάμεις επιτέθηκαν με drones κατά διυλιστηρίου πετρελαίου στο Ριαζάν, νοτίως της Μόσχας.

Οσον αφορά τη γενικότερη εξέλιξη του πολέμου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε πως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν στείλει εγκαίρως στην Ουκρανία όλα όσα υποσχέθηκαν, πράγμα που έχει ωφελήσει τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο, ενώ πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι συγκεντρώνουν δυνάμεις για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση το καλοκαίρι.

«Η απουσία αεράμυνας έχει διευκολύνει τους ρωσικούς πυραύλους να βρίσκουν στόχους, ενώ η μειωμένη δυνατότητά μας για χτυπήματα “βαθιά” στη Ρωσία βοηθά τον εχθρικό στρατό να συγκεντρώνει ανενόχλητος δυνάμεις κοντά στα σύνορα», σχολίασε σχετικά με το ζήτημα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν εκφράσει δισταγμό να στείλουν στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα Patriot που ζητάει και τα οποία μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σημείωσε πως έχει ζητήσει την αύξηση της εγχώριας παραγωγής όπλων καθώς και την «ταχύτερη και πιο στοχευμένη» μεταφορά τους στο μέτωπο. «Για να διατηρήσουμε την απαιτούμενη ένταση στην επίθεση, χρειάζεται να αυξήσουμε τον όγκο και την ποιότητα του υλικού που παρέχεται στους στρατιώτες μας, προπάντων τα όπλα», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή