ΗΠΑ: Πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού

ΗΠΑ: Πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού

Το μέτρο αυτό προτάθηκε σε αντίδραση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες, Τετάρτη, με ψηφοφορία της τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, μέτρο που προτάθηκε σε αντίδραση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Μέρος της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατηγορεί τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια για «αντισημιτισμό», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, συνθήματα εχθρικά έναντι του Ισραήλ, μέγα συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε χθες από κοινοβουλευτικούς και των δύο κομμάτων πρακτικά υιοθετεί τον ορισμό του αντισημιτισμού τον οποίο προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Κατ’ αυτόν, «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους βάζουν στο στόχαστρο Εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».

Επικρίσεις

Επικριτές της πρότασης νόμου επισήμαναν πως ο ορισμός αυτός θα θέσει εκτός νόμου μορφές επίκρισης του Ισραήλ στις ΗΠΑ – η IHRA επιδιώκει ακριβώς αυτό. Κατηγόρησαν τους κοινοβουλευτικούς πως πιέζουν για την υιοθέτησή του για να καταπνίξουν την ελευθερία της έκφρασης στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

«Οι δηλώσεις που επικρίνουν από το Ισραήλ δεν αποτελούν από μόνες τους παράνομη διάκριση», τόνισε ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Νάντλερ, που ψήφισε κατά.

Για να τεθεί πάντως σε ισχύ, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία – όπου το μέλλον του είναι ακόμη αβέβαιο– και κατόπιν να επικυρωθεί από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT