Κλιματική κρίση και ενέργεια: Συνεχίζονται τα ευρωπαϊκά ρεκόρ

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Συνεχίζονται τα ευρωπαϊκά ρεκόρ

EΡΕΥΝΑ – ΑΝΑΛΥΣΗ: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη , Α. Μανώλη, E. Βλάχου

Στην Ευρώπη, συνεχίζονται τα ρεκόρ, αφού πλέον πάνω από το 25% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από το άθροισμα αιολικών και φωτοβολταϊκών, περιορίζοντας τη χρήση άνθρακα στο 12% (με μεγαλύτερους παραγωγούς τη Γερμανία και την Πολωνία), ισοφαρίζοντας το ποσοστό των υδροηλεκτρικών, αλλά και ξεπερνώντας τη χρήση φυσικού αερίου (17%). Εξίσου σημαντική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη είναι τα πυρηνικά, που αποτελούν το 23%, τα οποία μαζί με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά αθροίζουν σχεδόν το 50% της συνολικά παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Κινεζική κυριαρχία στις αγορές

Η πετροχημική βιομηχανία είναι η ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας οικονομίας, αφού απαιτείται για την παραγωγή ρούχων, πλαστικών, απορρυπαντικών και άλλων προϊόντων καθημερινής χρήσης. Για άλλη μια φορά, η Κίνα προπορεύεται και πρόκειται να προσθέσει τόση παραγωγική ικανότητα παραγωγής πετροχημικών, όση υπάρχει σήμερα αθροιστικά σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Κορέα. Ακολουθώντας το γνωστό επιχειρηματικό της μοντέλο, δηλαδή ανάπτυξη γρήγορα, σε μαζική κλίμακα, με ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις, οδηγείται σε πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, με συνέπεια την κυριαρχία στις αγορές και τη δημιουργία δυσκολιών στους ανταγωνιστές της.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Συνεχίζονται τα ευρωπαϊκά ρεκόρ-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT