Σερβία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Βούτσεβιτς

Σερβία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Βούτσεβιτς

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού έδωσε το κοινοβούλιο της Σερβίας. Το κυβερνητικό σχήμα υπερψήφισαν 152 σε σύνολο 250 βουλευτών. Η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερις αντιπροέδρους και 30 υπουργεία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία ηγείται ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Μίλος Βούτσεβιτς, έδωσε την Πέμπτη το κοινοβούλιο της Σερβίας.

Το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο Βούτσεβιτς υπερψήφισαν 152 βουλευτές, σε σύνολο 250. Η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερις αντιπροέδρους και 30 υπουργεία. Εκτός από το SNS, στην κυβέρνηση συμμετέχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), όπως επίσης και πέντε μικρότερα κόμματα.

Ο Βούτσεβιτς στις προγραμματικές δηλώσεις μίλησε για «κυβέρνηση συνέχειας» η οποία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις διεθνείς προκλήσεις «διατηρώντας την ανεξαρτησία της χώρας στη λήψη αποφάσεων και συνεχίζοντας την πολιτική της στρατιωτικής ουδετερότητας». Ανέφερε ότι τη μεγαλύτερη πρόκληση θα αποτελέσει το ζήτημα του Κοσόβου και η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Επισήμανε ότι η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικός στόχος της Σερβίας, ενώ, από την άλλη, υπερασπίστηκε την πολιτική των στενών σχέσεων με την Κίνα και επέμεινε στη μη επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Στην πραγματικότητα θα πρέπει με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διατήρηση των δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα και τη φιλοδοξία μας να γίνουμε μέλη της Ε.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούτσεβιτς.

Σερβία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Βούτσεβιτς-1
Συνεδρίαση στο κοινοβούλιο της Σερβίας. (Reuters)

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνησή του θα καταθέσει νομοσχέδιο για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία θα διαρκεί τέσσερις μήνες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον Βούτσεβιτς για το γεγονός ότι η πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος δεν βρέθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή