Γάζα: Ενοπλοι έκλεψαν 65 εκατ. ευρώ από χρηματοκιβώτια

Γάζα: Ενοπλοι έκλεψαν 65 εκατ. ευρώ από χρηματοκιβώτια

Σε έγγραφο που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε «ορισμένους διεθνείς εταίρους» της, περιγράφει τις διαρρήξεις από ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια εκ των οποίων φέρεται να πρόσκειται στη Χαμάς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων, μια εκ των οποίων φέρεται να πρόσκειται στη Χαμάς, έκλεψαν τον περασμένο μήνα 65 εκατ. ευρώ από τα χρηματοκιβώτια πολλών τραπεζών στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Η εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση σε ένα έγγραφο που έστειλε η Τράπεζα της Παλαιστίνης σε «ορισμένους διεθνείς εταίρους» της, στο οποίο περιγράφει τις διαρρήξεις, μία εκ των οποίων φέρεται να έγινε στο κυριότερο υποκατάστημά της, στην πόλη της Γάζας.

Στις 16 Απριλίου, υπάλληλοι «διαπίστωσαν ότι κάποιοι είχαν ανοίξει μια τρύπα στην οροφή της αίθουσας των χρηματοκιβωτίων», εξηγεί η εφημερίδα, διευκρινίζοντας ότι οι δράστες πήραν κασέτες με χαρτονομίσματα που περιείχαν ισραηλινά σέκελ, αξίας 2,8 εκατ. ευρώ.

Το πρωί της επόμενης ημέρας, 17 Απριλίου, «ένοπλες ομάδες», εξοπλισμένες με εκρηκτικά, πήγαν και πάλι στο κτίριο για να ανατινάξουν το τσιμεντένιο πλαίσιο που είχε φτιαχτεί την προηγουμένη, ώστε να προστατευθούν τα χρήματα. Ανοιξαν τρία χρηματοκιβώτια και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, συνολικής αξίας 29 εκατ. ευρώ.

Στις 18 Απριλίου, δέχuηκε επίθεση το δεύτερο υποκατάστημα, το σημαντικότερο στο κέντρο της πόλης, από ομάδα ανδρών που δήλωσαν ότι ανήκουν «στις ανώτατες αρχές της Γάζας», διατύπωση που παραπέμπει στη Χαμάς, σύμφωνα με τη Le Monde. Οι δράστες έφυγαν αφού πήραν 33,6 εκατ. ευρώ σε ισραηλινά σέκελ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο ισραηλινός στρατός «κατέσχεσε (στη Γάζα) ένα σημαντικό χρηματικό ποσό» που ανήκε στην Τράπεζα. Η Le Monde επικαλείται ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που τον Φεβρουάριο ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν χρήματα που αντιστοιχούσαν σε «πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», ώστε να μην πέσουν στα χέρια της Χαμάς.

Στο ρεπορτάζ περιγράφονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Παλαιστίνης, λόγω του πολέμου, να προστατεύσει τα χρήματα της αλλά και το πόσο δύσκολο είναι για τους κατοίκους να έχουν πρόσβαση σε ρευστό χρήμα. Μόνο δύο ATM λειτουργούν ακόμη, στη Ράφα και το Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όταν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Γάζας, που επιβεβαιώνονται από τα βίντεο ασφαλείας, ένοπλοι μασκοφόροι στέκονται δίπλα στα ΑΤΜ και ζητούν ένα ποσοστό από τα χρήματα που αποσύρουν οι καταθέτες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT