Γαλλία: Αύξηση αντισημιτικών ενεργειών κατά 300% σε έναν χρόνο

Γαλλία: Αύξηση αντισημιτικών ενεργειών κατά 300% σε έναν χρόνο

Εκατοντάδες ενέργειες καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως καταγράφηκε «αύξηση κατά 300%» των αντισημιτικών ενεργειών στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κι ενώ σήμερα Τρίτη συμπληρώνονται οκτώ μήνες από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ που οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

«Ουδείς μπορεί να αρνηθεί αυτή την αντισημιτική λαίλαπα», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 38ο δείπνο του αντιπροσωπευτικού συμβουλίου των εβραϊκών θεσμών της Γαλλίας (Conseil représentatif des institutions juives de France, CRIF) στο Παρίσι.

«Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός πως οι Γάλλοι εβραίοι αντιπροσωπεύουν το 1% του γαλλικού πληθυσμού, αλλά πάνω από το 60% των αντιθρησκευτικών αδικημάτων είναι αντισημιτικά», συνέχισε.

Αναφέρθηκε σε «366 αντισημιτικές ενέργειες» που καταγράφηκαν στη Γαλλία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

«Παραδειγματική αυστηρότητα»

Μπροστά σ’ αυτή την άνοδο, «ούτε μία ενέργεια δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη, ούτε ένας αντισημίτης δεν πρέπει να μένει ήσυχος», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υποσχόμενος πως θα επιδεικνύεται «παραδειγματική αυστηρότητα» σε κάθε τέτοια υπόθεση.

Στηλιτεύοντας το ότι δεν είναι δυνατόν, δυνάμει της γαλλικής νομοθεσίας, να αποκαλύπτονται επακριβώς οι αριθμοί και οι καταδίκες όσον αφορά ποινικά αδικήματα που διαπράττονται για θρησκευτικούς λόγους, γνωστοποίησε πως ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί «να βρει τρόπο για να γίνεται καταγραφή των υποθέσεων αυτών παντού», σ’ όλη τη χώρα.

«Ο ισλαμισμός είναι πολύ σοβαρός κίνδυνος για τη Δημοκρατία μας και μία από τις πιο επικίνδυνες, πιο καταστροφικές εκδοχές του αντισημιτισμού», δήλωσε επίσης, υποσχόμενος να «επιτεθεί μετωπικά» στον ισλαμισμό και σε κάθε μισαλλόδοξη ιδεολογία που διχάζει τη γαλλική κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT