Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα – Στέλνει διαπραγματευτές στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα – Στέλνει διαπραγματευτές στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χαμάς πως αποδέχεται την πρόταση της Αιγύπτου και του Κατάρ για κατάπαυση του πυρός, το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, ενώ ανακοινώθηκε πως θα σταλεί αντιπροσωπία για διαπραγματεύσεις

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένες επιθέσεις κατά της Χαμάς στην ανατολική Ράφα πραγματοποιεί ο ισραηλινός στρατός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας πως το Πολεμικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο τη Χαμάς με στόχο την απελευθέρωση ομήρων.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, σημειώνεται πως αν και η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ισραήλ, θα σταλεί αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

«Ναι» της Χαμάς στην πρόταση Αιγύπτου – Κατάρ

Προηγουμένως, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται σχέδιο – πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που έλαβε από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς.

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να δεσμευτεί υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μελετούν την απάντηση της Χαμάς και θα τη συζητήσουν με τους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και εργάζεται για το ζήτημα», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας, η οποία αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για το ήμισυ περίπου των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θυλάκου.

Αυτό φάνηκε να σηματοδοτεί ότι μία επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρούσε, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να την αποφύγει.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το σχέδιο συμφωνίας που αποδέχθηκε η Χαμάς βασίζεται στην τελευταία πρόταση που είχε καταθέσει το Ισραήλ στις 27 Απριλίου χωρίς αλλαγές στα βασικά της σημεία.

Αναλυτικά, η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, όπως δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος της Χαμάς, Ταχέρ Αλ Νονό.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για συμφωνία σε τρία στάδια, κάθε ένα από τα οποία θα είναι διάρκειας 42 ημερών.

Ο Κχαλίλ Αλ Χαγιά δήλωσε επίσης ότι το δεύτερο στάδιο της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κάλεσε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι παρακολουθεί στενά τις θετικές εξελίξεις των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη «συνολικής εκεχειρίας».

Αισιοδοξία στη Γάζα, επιφυλακτικότητα στο Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα  – Στέλνει διαπραγματευτές στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας-1
Παλαιστίνιοι στη Ράφα πανηγυρίζουν μετά την αποδοχή της πρότασης για κατάπαυση του πυρός (Reuters)

Αξιωματούχος της Χαμάς ανέφερε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση, Παλαιστίνιοι στη νότια πόλη Ράφα, άλλοι έξω από το νοσοκομείο Αλ Ακσά στο κέντρο του παλαιστινιακού θυλάκου, καθώς και αλλού στη Λωρίδα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Την αποδοχή της πρότασης για εκεχειρία από τη Χαμάς χαιρέτισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως ελπίζει ότι και το Ισραήλ θα πράξει το ίδιο.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, ζήτησαν να μην ληφθεί τοις μετρητοίς η ανακοίνωση της Χαμάς.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι μιλώντας σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι οι ίδιοι με τους οποίους έχει συμφωνήσει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, «η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς κατατέθηκε μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο Ισραήλ μέχρις ότου διευκρινιστούν οι λεπτομέρειές της».

Ισραηλινός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι η εκεχειρία με την οποία η Χαμάς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε αποτελεί «στρογγυλεμένη» εκδοχή αιγυπτιακής πρότασης την οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχθεί.

«Είναι τέχνασμα με σκοπό να φανεί το Ισραήλ ως η πλευρά που αρνείται μία συμφωνία», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ισραηλινός στρατός: Εξετάζουμε σοβαρά όλες τις προτάσεις

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ωστόσο ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα εξετάζονται σοβαρά και ότι παράλληλα συνεχίζει να επιχειρεί στο έδαφος που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης εάν η Χαμάς λέγοντας ότι αποδέχεται πρόταση για εκεχειρία θα επηρεάσει προγραμματισμένη επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, ο Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε: «Εξετάζουμε κάθε απάντηση με τον πιο σοβαρό τρόπο και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και την επιστροφή των ομήρων».

«Παράλληλα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Ο Μπάιντεν υπέρ της εκεχειρίας

Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα  – Στέλνει διαπραγματευτές στη Χαμάς για την πρόταση εκεχειρίας-2
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αποσυναρμολογούν τις σκηνές τους, μετά την ισραηλινή εντολή εκκένωσης περιοχών της Ράφα (REUTERS/Hatem Khaled)

Νωρίτερα σήμερα Δευτέρα, τηλεφωνική συνομιλία για τη Ράφα, είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε αργότερα ότι η συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί μέχρι τη στιγμή της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών. 

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφερε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΡ, ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν επανέλαβε τις ανησυχίες του ως προς το ενδεχόμενο εισβολής στη Ράφα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ακόμα ότι η επίτευξη εκεχειρίας με τη Χαμάς θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν οι ζωές των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν υποστηρίζει εισβολή στη Ράφα χωρίς σχέδιο για τη βοήθεια των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι επρόκειτο να διασφαλίσει πως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας θα παραμείνει ανοιχτό για την ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η επταήμερη παύση του Νοεμβρίου

Πιθανή εκεχειρία θα ήταν η πρώτη έπειτα από μία επταήμερη παύση μαχών τον Νοέμβριο, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε περίπου τους μισούς από τους ομήρους που κρατούσε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Εκτοτε, όλες οι προσπάθειες για επίτευξη νέας εκεχειρίας ναυάγησαν εξαιτίας της άρνησης της Χαμάς να απελευθερώσει περισσότερους ομήρους χωρίς τη δέσμευση του Ισραήλ για μόνιμο τερματισμό της σύγκρουσης και λόγω της επιμονής του Ισραήλ για προσωρινή μόνο παύση πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή