TikTok: Ξεκινά νομικό αγώνα για να άρει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

TikTok: Ξεκινά νομικό αγώνα για να άρει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Η TikTok κατέθεσε την Τρίτη αγωγή, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα νέου νόμου που απαιτεί την πώληση ή, σε αντίθετη περίπτωση, την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η TikTok κατέθεσε την Τρίτη αγωγή, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα νέου νόμου που απαιτεί την πώληση ή, σε αντίθετη περίπτωση, την απαγόρευση της δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ. 

Με την αγωγή, που κατατέθηκε απευθείας σε ομοσπονδιακό εφετείο στην Ουάσινγκτον, ζητείται δικαστική εντολή που να εμποδίζει τις ΗΠΑ να εφαρμόσουν τον νόμο που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπάιντεν τον περασμένο μήνα.

Ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, σε περίπτωση η μητρική εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο, δεν αποχωρήσει από την πλατφόρμα σε αμερικανικό έδαφος, έως τα μέσα Ιανουαρίου. 

Η ByteDance έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει από τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αγνοώντας την προθεσμία που της έχει δοθεί, και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταπατά τα δικαιώματα της TikTok και τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης εκατομμυρίων Αμερικανών, με πρόφαση λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία: η νομοθετική πράξη θα επιβάλει το κλείσιμο του TikTok έως τις 19 Ιανουαρίου 2025, φιμώνοντας τα 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να επικοινωνούν με τρόπους που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αλλού», σημειώνεται στην αγωγή.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απαγόρευση στις ΗΠΑ αποτελεί αντισυνταγματική, «νομοθετική τιμωρία» της TikTok, που τη στερεί ίση θεμελιώδεις προστασίες και ισοδυναμεί με παράνομη παρακράτηση ιδιωτικής περιουσίας.

Η πλατφόρμα του TikTok λειτουργεί στις ΗΠΑ από το 2018, και εξασφάλισε γρήγορα μεγάλη απήχηση ως πλατφόρμα ψυχαγωγίας, πηγή ειδήσεων και κόμβος ακτιβιστών.

Αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας και πολιτικοί παρακολούθησαν την εξάπλωσή της με ανησυχία υποστηρίζοντας ότι το TikTok προσφέρει σε έναν αντίπαλο ένα ισχυρό εργαλείο για κατασκοπεία και τη χειραγώγηση της αμερικανικής κοινής γνώμης μέσω των αλγορίθμων του. Ο εξαναγκασμός του TikTok να διακόψει τους δεσμούς του με την Κίνα είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων για την ασφάλεια, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό. 

Η TikTok επιμένει ότι έχει λάβει μέτρα για τη διασφάλιση των δεδομένων των χρηστών και την αποτροπή της επιρροής της κινεζικής κυβέρνησης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κογκρέσο δρομολογεί τόσο δραστικά μέτρα σε βάρος μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια Αμερικανούς, παρατηρούν οι New York Times.

Δικαστήρια είχαν σε προηγούμενες περιστάσεις αποφανθεί κατά ορισμένων ομοσπονδιακών και πολιτειακών περιορισμών για το TikTok, αφήνοντας ωστόσο ανοικτά τα ζητήματα που αφορούσαν την πρώτη τροποποίηση του συντάγματος. 

Ομοσπονδιακός δικαστής στην Ουάσινγκτον είχε αποφανθεί κατά των προσπαθειών του Υπουργείου Εμπορίου να απαγορεύσει το TikTok κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, κρίνοντας ότι η υπηρεσία υπερέβη την εξουσία της βάσει ενός νόμου της δεκαετίας του 1970.

Πηγή Wall Street Journal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT