Ο ελβετικός σουγιάς θα κατασκευάζεται πλέον χωρίς… σουγιά

Ο ελβετικός σουγιάς θα κατασκευάζεται πλέον χωρίς… σουγιά

Η εταιρεία κατασκευής του εργαλείου προσαρμόζεται στους καιρούς και απαντά στην αύξηση των επιθέσεων και των εγκλημάτων με μαχαίρι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πάνω από έναν αιώνα, ο εμβληματικός ελβετικός σουγιάς αποτελεί βασικό εργαλείο για πολλούς, από εκδρομείς και αθλητές έως τους αστροναύτες της NASA. 

Πλέον, ο σουγιάς αυτός τσέπης με τα πολλαπλά εργαλεία θα κατασκευάζεται και θα κυκλοφορεί χωρίς λεπίδες, εν μέσω της διογκούμενης «μάστιγας εγκλημάτων με μαχαίρια», όπως το έθεσε την περασμένη εβδομάδα Βρετανός δικαστής. 

Μετά από την αύξηση των εγκλημάτων με μαχαίρια και την επιβολή απαγορεύσεων ή μέτρων περιορισμού στη μεταφορά αιχμηρών αντικειμένων από πολλές χώρες, η Victorinox, η ελβετική εταιρεία που κατασκευάζει το εργαλείο αυτό, απαντά με τη δημιουργία της πρώτης σειράς προϊόντων χωρίς λεπίδα. 

«Ανησυχούμε για την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου χρήσης μαχαιριών λόγω της βίας στον κόσμο» εξηγεί ο Καρλ Ελσενέρ, διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής επιχείρησης που διοικείται από την τέταρτη γενιά. 

«Σε κάποιες αγορές, η λεπίδα δημιουργεί την εντύπωση ενός όπλου. Έχοντας αυτήν την επίγνωση, δημιουργούμε ένα εργαλείο που θα είναι χρήσιμο στους ποδηλάτες. Οι ποδηλάτες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα εργαλεία, αλλά όχι απαραιτήτως λεπίδα. Έχουμε ήδη εργαλείο ειδικά για γκόλφερς» λέει ο ίδιος. 

Η Victorinox παράγει περίπου 10 εκατομμύρια σουγιάδες τσέπης ετησίως. Υπάρχουν περίπου 400 είδη σουγιάδων -μεταξύ των οποίων ένας με 73 εργαλεία. Όλα αυτά τα είδη περιλάμβαναν τουλάχιστον τουλάχιστον μία λεπίδα. Αυτό έως σήμερα.

Η εταιρεία είχε ήδη προσαρμόσει τα προϊόντα της στη νέα πραγματικότητα που αναδύθηκε στον πλανήτη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. 

Το μαχαίρι του ελβετικού στρατού αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στο Ibach της Ελβετίας το 1891 και αρχικά αποκαλείτο ως «Offiziersmesser» ή μαχαίρι αξιωματικού, καθώς η εταιρεία είχε σύμβαση για την προμήθεια μαχαιριών στον στρατό. Μετονομάστηκε σε ελβετικό σουγιά έξι χρόνια αργότερα.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT