Ρωσία: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε δύο εβδομάδες, εάν σταματήσει η δυτική βοήθεια»

Ρωσία: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε δύο εβδομάδες, εάν σταματήσει η δυτική βοήθεια»

Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε τα παραπάνω, απηχώντας τα σχόλια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί σε μόλις δύο εβδομάδες, εάν η Δύση σταματήσει να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Κίεβο, απηχώντας τα σχόλια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως η ύπαρξη της Ουκρανίας εξαρτάται από τη Δύση και ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σε περίπου δύο εβδομάδες εάν σταματήσει η παροχή όπλων από τη Δύση. Ο Μπορέλ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να τελειώσει έτσι ο πόλεμος.

Ερωτηθείσα για την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Δύση έχει κλιμακώσει τη ρητορική της για τη Ρωσία.

«Και αυτό που χρειάζεται για την αποκλιμάκωση, το είπε ο Μπορέλ: εάν σταματήσετε να προμηθεύετε όπλα στο Κίεβο, τα πάντα θα τελειώνουν σε δύο εβδομάδες. Και ιδού η φόρμουλα αποκλιμάκωσης», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Μαζική επίθεση σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, η Ουκρανία προειδοποίησε για πιθανές διακοπές ρεύματος στο τέλος της ημέρας, με την εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού να προβλέπει μια «ιδιαίτερα δύσκολη» κατάσταση, έπειτα από μια νέα «μαζική» ρωσική επίθεση με στόχο το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο.

«Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως. Νέα μαζική επίθεση εναντίον της βιομηχανίας μας ενέργειας!», έγραψε στο Telegram ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις επαρχίες Πολτάβα (ανατολικά), Κιροβοχράντ (κέντρο), Ζαπορίζια (νότια), Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Βινίτσια (δυτικά), διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η κατάσταση αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη»

Στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, υπάρχει επίσης «μερική διακοπή ρεύματος» εξαιτίας «των εχθρικών πληγμάτων», επισήμανε ο κυβερνήτης της Ολεξάντρ Προκούντιν.

Η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού Ukrenergo προειδοποίησε, από την πλευρά της, πως «από τις 18.00 έως τις 23.00, διακοπές ρεύματος είναι πιθανές σε όλη την Ουκρανία». Ζήτησε από τους πελάτες της να «χρησιμοποιούν τον ηλεκτρισμό με φειδώ». προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που αναμένεται να είναι «ιδιαίτερα δύσκολη».

«Οι Ρώσοι επέφεραν ένα νέο μαζικό πλήγμα σε θερμοηλεκτρικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας πως ήταν η πέμπτη «μαζική» επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο από τις 22 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή