Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα φορτώνεται στην Κύπρο – Ετοιμη η πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα φορτώνεται στην Κύπρο – Ετοιμη η πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αμερικανική προβλήτα που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τα φορτία βοήθειας προς τη Γάζα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα φορτωνόταν σε πλοίο στην Κύπρο νωρίτερα σήμερα Τετάρτη. Είναι το πρώτο φορτίο που αναμένεται να φτάσει στον παλαιστινιακό θύλακο μέσω της αμερικανικής προβλήτας, η οποία κατασκευάστηκε για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις προμηθειών.

Τα εμπορευματοκιβώτια στοιβάζονταν στο υπό αμερικανική σημαία Sagamore, που ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Λάρνακας, την Τετάρτη. Κάποια εμπορευματοκιβώτια στο πλοίο είχαν την ένδειξη ότι πρόκειται για βοήθεια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αμερικανική προβλήτα που κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί τα φορτία βοήθειας προς τη Γάζα.

«Ολοκληρώνουμε τη φόρτωση της βοήθειας σε αμερικανικό πλοίο τώρα στη Λάρνακα και μόλις η πλατφόρμα είναι στη θέση της αυτό το μέρος της διαδικασίας (της αποστολής) μπορεί να ξεκινήσει», όπως ανέφερε.

Δεν ήταν σαφές πότε θα αναχωρούσε το πλοίο.

Θαλάσσιος διάδρομος

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς, σε απάντηση για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, έχει καταστρέψει τη μικροσκοπική Λωρίδα της Γάζας, όπου οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι τα 2,3 εκατομμύρια των κατοίκων της αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού.

Η Κύπρος άνοιξε θαλάσσιο διάδρομο τον Μάρτιο για να στέλνει βοήθεια απευθείας στη Γάζα, όπου οι παραδόσεις μέσω ξηράς έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω του κλεισίματος των συνόρων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Η ανθρωπιστική οργάνωση World Food Kitchen (WCK) με έδρα τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε τη διαδρομή δύο φορές μέχρις ότου επτά από τους εργαζομένους της σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου.

Η Γάζα δεν διαθέτει λιμενικές υποδομές και οι ΗΠΑ κατασκεύασαν την πλωτή προβλήτα για να παραλαμβάνουν τα φορτία βοήθειας.

Μόλις παραδοθεί, η βοήθεια θα εκφορτώνεται σε πλοία υποστήριξης των ΗΠΑ και στη συνέχεια σε γέφυρα όπου θα φορτώνεται σε φορτηγά για περαιτέρω παράδοση, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT