Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια

Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο επικεφαλής της CIA μετέβη στο Ισραήλ από το Κάιρο, όπου συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση προς τον Νετανιάχου

6' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αντέδρασαν και οι πέντε αντιπροσωπείες –Ισραήλ, Χαμάς, ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ– στην επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 

To διπλωματικό θρίλερ συνεχίζεται στη Μέση Ανατολή, καθώς η κλεψύδρα φαινόταν χθες Τρίτη να αδειάζει για τους κατοίκους της Γάζας και τους ομήρους, οι οποίοι σύμφωνα με το Ισραήλ βρίσκονται στη Ράφα, μετά την κατάληψη και το κλείσιμο του περάσματος της πόλης στο νότιο άκρο του θυλάκου.

Το πέρασμα της Ράφα ήταν η τελευταία «πύλη» για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, που παρέμενε ανοιχτή στον πολιορκούμενο θύλακο. 

Υπό την αυξανόμενη πίεση των στενότερων συμμάχων του και κυρίως των ΗΠΑ, το Ισραήλ προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, στο άνοιγμα του περάσματος Κερέλ Σαλόμ, το οποίο έκλεισε την Κυριακή, επιτρέποντας εκ νέου την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Η εξέλιξη δεν λύνει τα προβλήματα των πολιορκούμενων κατοίκων της Γάζας, ωστόσο πιθανόν αποτρέπει το να «οδηγηθούν οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στον τάφο», όπως είχε προειδοποιήσει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΟΗΕ την Τρίτη.

Μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης (το Ισραήλ τη χαρακτήρισε περιορισμένη) στη Ράφα, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει εκεί συνέχιζαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, σήμερα Τετάρτη, τις προσπάθειες να απομακρυνθούν, με όποιο μέσο διέθεταν, κάρα, φορτηγά, ακόμα και με τα πόδια.

Ενώ οι μάχες ενόπλων της Χαμάς με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζονταν στην περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στο Reuters.

Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια-1
Aσπρόμαυρη δορυφορική εικόνα δείχνει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας (Reuters).

Ο ΟΗΕ επανέλαβε χθες, Τρίτη, τις προειδοποιήσεις για επικείμενη καταστροφή και εξάπλωση του λιμού που ήδη έπληττε τις βόρειες περιοχές. 

«Αυτή είναι η αρχή της αποστολής μας, να εξουδετερώσουμε τις τελευταίες τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Ράφα. Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό», ανέφερε από την πλευρά του κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ. 

Με φόντο, για ακόμη μία φορά, τις ορδές των εκτοπισμένων Παλαιστινίων, η πίεση αυξάνεται προς το Ισραήλ, το οποίο εισέβαλε στη Ράφα παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε σχέδιο συμφωνίας της Αιγύπτου και του Κατάρ που αποδέχθηκε αιφνιδιαστικά, προχθές Δευτέρα, η Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο».

Κίρμπι: Τα κενά γεφυρώνονται

Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια-2
Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαία και εναέρια επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της Ράφα (REUTERS/Hatem Khaled). 

Η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ και η Φατάχ ανέφεραν σε διαφορετικές ανακοινώσεις τους ότι οι ανταλλαγές πυροβολισμών συνεχίζονταν και στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ κάτοικοι της βόρειας Γάζας ανέφεραν ισχυρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς από άρματα μάχης εναντίον ανατολικών περιοχών της πόλης της Γάζας και συνοικιών της.

Ωστόσο, τα βλέμματα στράφηκαν και πάλι στο Κάιρο, κέντρο των διαπραγματεύσεων, με τους βασικούς διαμεσολαβητές –Αίγυπτο, Κατάρ και ΗΠΑ– να έχουν ταχθεί δημόσια κατά μεγάλης επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα.

Στις συνομιλίες συμμετέχει, όπως έχει γίνει γνωστό, ο επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος, σε μία κίνηση που σηματοδοτεί την αύξηση της πίεσης για εκεχειρία, επρόκειτο να έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Για τον σκοπό αυτόν, μετέβη στο Ισραήλ από το Κάιρο, όπου συνεχίζονταν οι συνομιλίες από το πρωί σήμερα, Τετάρτη.

Στη συνάντηση με τον Μπερνς, ο Νετανιάχου επρόκειτο να συνοδευθεί από τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ και άλλους κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως ανέφεραν οι Times of Israel.

Χθες Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σχολιάζοντας την αναθεωρημένη πρόταση και το νέο κείμενο που αποδέχθηκε η Χαμάς, επισήμανε ότι τα εναπομείναντα κενά μπορούν «οπωσδήποτε να κλείσουν». «Ολοι έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόταση τριών φάσεων που είχε εγκριθεί από τη Χαμάς ήταν απαράδεκτη, τονίζοντας πως οι όροι για τη συμφωνία είχαν αμβλυνθεί.

Ωστόσο η κίνηση του Νετανιάχου να προχωρήσει στην επιχείρηση στη Ράφα φαίνεται πως αυξάνει την απομόνωση του ισραηλινού πρωθυπουργού και μεγαλώνει την απόσταση που τον χωρίζει από τους συμμάχους της χώρας του.

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή βομβών

Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια-3
Διαμαρτυρίες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον την Τρίτη (REUTERS/David Ryde).

Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αμερικανικά Μέσα, οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, καθυστέρησαν την περασμένη εβδομάδα, την αποστολή πυρομαχικών και βομβών.

Η Ουάσιγκτον επιδίωξε με αυτό τον τρόπο να στείλει πολιτικό μήνυμα στο Ισραήλ κατά μίας μεγάλης κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η WP. 

Ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αναφορές για καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων, με τον εκπρόσωπό του, Ντάνιελ Χαγκάρι, να τονίζει πως οι σύμμαχοι επιλύουν τις όποιες διαφωνίες «πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο συντονισμός μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών έφθασε «σε έκταση χωρίς προηγούμενο, νομίζω, στην Ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δέχεται και ο ίδιος πολιτική πίεση εξαιτίας της υποστήριξης στο Ισραήλ, προειδοποίησε πάντως χθες, Τρίτη, κατά ενός «άγριου κύματος αντισημιτισμού στην Αμερική» σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα.

Η δήλωση Μπάιντεν ήρθε τη στιγμή που οι φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά των στρατιωτικών χτυπημάτων του Ισραήλ στη Γάζα και της επακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης εξακολουθούν να σαρώνουν τα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.

Αντίστοιχες διαμαρτυρίες με αίτημα τα πανεπιστήμια να διακόψουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη, προκαλώντας συγκρούσεις και συλλήψεις. Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και την Αυστρία.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

Εν μέσω εντεινόμενης πίεσης, ο Νετανιάχου καλείται εκ νέου να εξετάσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας. Κάτι που ενδεχομένως φοβάται ότι θα του κόστιζε την πολιτική του επιβίωση, καθώς θα του στερούσε την υποστήριξη ακραίων πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε λόγο για «αποφασιστική στιγμή για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό και για τη μοίρα ολόκληρης της περιοχής».

Θεμελιώδες σημείο εμπλοκής στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος.

Το σχέδιο συμφωνίας που έχει αποδεχθεί η Χαμάς κάνει λόγο για «επιστροφή σε βιώσιμη ηρεμία», την οποία ορίζει ως «μόνιμη παύση των στρατιωτικών και εχθρικών επιχειρήσεων».

Αυτό το σημείο είναι που χαρακτηρίζει απαράδεκτο η κυβέρνηση του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου επιδιώκει να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μακροπρόθεσμα. Αντίθετα, η Χαμάς θέλει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να διατηρήσει τη δική της επιβίωση έναντι του στόχου του Νετανιάχου για «πλήρη εξάλειψή της».

Οι διαπραγματευτές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αναζητούν τη μέση οδό. Εν τω μεταξύ, το Κατάρ απηύθυνε έκκληση σήμερα για «επείγουσα διεθνή δράση» για τη Ράφα, ώστε να αποτραπεί μία «γενοκτονία» εν μέσω απειλών για ευρύτερη επίθεση.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «καταδίκασαν έντονα» την κατάληψη από το Ισραήλ της διάβασης της Ράφα.

«O πόλεμος στη Γάζα κλιμακώνεται και δεν υπάρχουν ενδείξεις ειρηνευτικής διευθέτησης», σχολίασε από την πλευρά της η Ρωσία.

«Πανικός και απελπισία»

Διπλωματικό θρίλερ για τη Ράφα – Πιέζουν οι ΗΠΑ, άνοιξε εκ νέου πέρασμα για ανθρωπιστική βοήθεια-4
Ισραηλινή επίθεση σπίτι στη Ράφα (REUTERS/Mohammed Salem)

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό την Τρίτη, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα, κατάπαυση πυρός επιτεύχθηκε μόνο μία φορά και για μόλις μία εβδομάδα τον Νοέμβριο.

Με τον πόλεμο να διανύει τον όγδοο μήνα του πλέον, 34.789 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι έχουν χάσει της ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας άλλους 250, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα για να σκοτώσει ενόπλους και να διαλύσει υποδομές που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα.

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να κατευθυνθούν προς «διευρυμένη ανθρωπιστική ζώνη» περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές της Γάζας, τις τελευταίες 24 ώρες, το νοσοκομείο του Κουβέιτ, μία από τις λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ράφα, κατέγραψε 129 τραυματίες και 35 νεκρούς.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ Γενς Λάερκε δήλωσε ότι «πανικός και απελπισία» επικρατούν στον πληθυσμό της Ράφα.

Ο αντίκτυπος επίθεσης στη νότια πόλη της Γάζας θα έχει καταστροφικές συνέπειες για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, προειδοποίησε την Τετάρτη η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των ΓΧΣ στη Γάζα, Αρελί Γκοντάρ.

«Οι συνθήκες διαβίωσης σε όλη τη Γάζα είναι ήδη εξαιρετικά επισφαλείς. Θα γίνουν ακόμη χειρότερες για τους ανθρώπους που εκτοπίζονται ξανά και θα πρέπει να ζουν σε πρόχειρες σκηνές με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως το νερό», εξήγησε η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT