Η Ρωσία προσπαθεί να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι

Η Ρωσία προσπαθεί να βυθίσει την Ουκρανία στο σκοτάδι

Μαζική ρωσική επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικοί πύραυλοι και drones έπληξαν δώδεκα εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας την Τετάρτη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς σοβιετικής εποχής και διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι κατέρριψε 39 από τους 55 πυραύλους και 20 από τα 21 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση, η οποία συσσωρεύει περισσότερη πίεση στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά ρωσικών επιθέσεων στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, το οποίο η Μόσχα επιμένει ότι αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην περιοχή του Κιέβου και ένας τραυματίστηκε στην περιοχή Κιροβοχράντ, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Οι επιθέσεις είχαν στόχο επτά περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα και πραγματοποιήθηκαν σε μια σημαντική εθνική εορτή για τον εορτασμό της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας στις περιοχές Πολτάβα (ανατολικά), Κιροβοχράντ (κέντρο), Ζαπορίζια (νότια), Λβιβ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ και Βινίτσια (δυτικά).

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναφερόμενος στο καθεστώς του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως «Ναζί της Μόσχας».

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση σε ουκρανικά πλήγματα κατά των ενεργειακών τους εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal υψηλής ακρίβειας.

Ενώ η Ουκρανία έχει βάλει στο στόχαστρο αρκετές ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία βομβαρδίζει ουκρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από την έναρξη του χειμώνα του 2022.

Η τελευταία ρωσική εκστρατεία με στόχο το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας ξεκίνησε τον Μάρτιο. Κύματα επιθέσεων ανάγκασαν τις αρχές της Ουκρανίας να επιβάλουν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τον μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας της Ουκρανίας, την DTEK, τουλάχιστον τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην επίθεση της Τετάρτης.

Ο πάροχος δήλωσε ότι οι ομάδες του βρίσκονται στο σημείο και εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αν και το 80% της παραγωγικής του ικανότητας είχε ήδη υποστεί ζημιές ή είχε καταστραφεί.

«Η ενέργεια που παράγουν αυτοί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής επιτρέπει σε εκατομμύρια Ουκρανούς να ζουν με αξιοπρέπεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαξίμ Τιμτσένκο. «Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της ενέργειας στις εγκαταστάσεις μας».

Το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι «ενδέχεται να υπάρξουν περιορισμοί στην παροχή ενέργειας για τους βιομηχανικούς καταναλωτές μεταξύ 18:00 (16:00 BST) και 23:00 ως αποτέλεσμα των ζημιών».

Πηγή: BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT