Πιέσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα

Πιέσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα

Στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία στο Κάιρο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήσυχη για το ενδεχόμενο να τιναχθούν στον αέρα οι όποιες ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα ύστερα από την –περιορισμένη μέχρι στιγμής– εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει να διασώσει τις διαπραγματεύσεις του Καΐρου με μια υπερένταση διπλωματικών προσπαθειών και πολιτικών πιέσεων.

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος ενεπλάκη προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, αναχώρησε χθες από το Κάιρο για το Ισραήλ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να άρει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών, κάτι που θα επιτρέψει την απελευθέρωση σημαντικού αριθμού Ισραηλινών ομήρων.

Παράλληλα, ο υπουργός Aμυνας Λόιντ Oστιν επιβεβαίωσε την πληροφορία του Τύπου ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «πάγωσε» την αποστολή στο Ισραήλ χιλιάδων βομβών ακριβείας των 2.000 και των 500 λιβρών, ώστε να στείλει πολιτικό μήνυμα για την αποτροπή μεγάλης κλίμακας επίθεσης στη Ράφα. «Είμαστε εξαρχής πολύ σαφείς ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να εξαπολύσει μείζονα επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να υπολογίσει την προστασία των αμάχων. Εκτιμώντας την κατάσταση, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την αποστολή ενός φορτίου», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Την εξέλιξη αυτή αρνήθηκε να σχολιάσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ, ενώ άλλη κυβερνητική πηγή, που μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε: «Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε με τα νύχια μας, θα το κάνουμε».

Αναστολή παράδοσης αμερικανικών όπλων στον ισραηλινό στρατό – Ανοιχτά περάσματα για ανθρωπιστική βοήθεια αξιώνει η Ουάσιγκτον.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν διακρίνει ενδείξεις για υπέρβαση του αδιεξόδου στο Κάιρο, αλλά θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με μεσαίας βαθμίδας αντιπροσωπεία. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το κλείσιμο των μεθοριακών φυλακίων Κερέμ Σαλόμ στο νότιο σύνορο Γάζας – Ισραήλ και Ράφας, στα σύνορα της παλαιστινιακής Λωρίδας με την Αίγυπτο, απ’ όπου διοχετεύεται η ανθρωπιστική βοήθεια.

Χθες το πρωί ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άνοιξε το φυλάκιο του Κερέμ Σαλόμ, το οποίο σπανίως άνοιγε και επέτρεπε να περάσει μόνο μικρό κλάσμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η διευθύντρια επικοινωνίας της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Ζουλιέτ Τουμά ανακοίνωσε ότι κανένα φορτηγό βοήθειας δεν είχε περάσει προς τη Γάζα και πως δεν υπήρχαν Παλαιστίνιοι στα σύνορα για να παραλάβουν τη βοήθεια, καθώς απομακρύνθηκαν από την περιοχή ύστερα από την προέλαση ισραηλινών τανκς.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Χαμάς ανέφερε ότι μαχητές της συγκρούονταν με τον ισραηλινό στρατό στα ανατολικά περίχωρα της Ράφα, όπου επιχειρούν επίσης οι δυνάμεις της Ισλαμικής Τζιχάντ, εξαπολύοντας πυρά πυροβολικού εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και τεθωρακισμένων. Ο δήμαρχος της πόλης Αχμεντ αλ Σόφι περιέγραψε με δραματικούς όρους την κατάσταση των αμάχων. «Οι δρόμοι της Ράφας αντιλαλούν τις κραυγές των αθώων που σκοτώνονται, των οικογενειών που διαλύονται και των σπιτιών που γίνονται συντρίμμια», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν διακρίνει προοπτικές για ειρήνευση στη Γάζα και καυτηρίασε την ισραηλινή εισβολή ως «παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης για ολόκληρη την περιοχή». Από την πλευρά του το Κατάρ, χώρα που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες μεσολάβησης μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί άμεσα ώστε «να αποτρέψει μια εισβολή στην πόλη (της Ράφα) και τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας».

Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή προσωρινού, τεχνητού λιμανιού για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, τα δύο τμήματα που θα αποτελέσουν το τεχνητό λιμάνι δεν έγινε δυνατό να μεταφερθούν από το Ασντόντ του νότιου Ισραήλ στη Γάζα λόγω των σφοδρών ανέμων και των υψηλών κυμάτων που επικρατούσαν στην περιοχή. Η μεταφορά τους θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT