Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο

Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς και των ΗΠΑ να συναντώνται με Αιγύπτιους και Καταριανούς διαμεσολαβητές

9' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε από το Κάιρο για περαιτέρω διαβουλεύσεις την ώρα που, σύμφωνα με τη Haaretz, οι συνομιλίες φέρεται να έχουν καταρρεύσει.

Η αιγυπτιακή πρωτεύουσα φιλοξένησε αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Χαμάς και των ΗΠΑ που συναντήθηκαν με Αιγύπτιους και Καταριανούς διαμεσολαβητές, ενώ οι μάχες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πολιτικό γραφείο της Χαμάς ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, και βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα είχαν στόχο να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο. Επαναβεβαίωσε επίσης «τη δέσμευση και την προσήλωση» στην υφιστάμενη πρόταση εκεχειρίας.

Γάζα: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ισοπεδωμένες περιοχές της Ράφα

Νέες δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Ράφα αποτυπώνουν εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων  μεγάλων εκτάσεων που έχουν ισοπεδωθεί. Σε ορισμένα σημεία φαίνονται τεθωρακισμένα του Ισραήλ. 

Οι εικόνες που κατέγραψε το πρωί της Τρίτης το Planet Labs, μια εμπορική δορυφορική εταιρεία, δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια κατά βάση κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, το οποίο κατελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν μερικά εικοσιτετράωρα. Φωτογραφίες και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός στην ίδια περιοχή δείχνουν τανκς στην περιοχή του περάσματος την ίδια ώρα το πρωί της Τρίτης.

Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο-1
Δορυφορική εικόνα περιοχής της Ράφα τη Δευτέρα – Φωτ.: Planet Labs

Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο-2
Δορυφορική εικόνα της ίδιας περιοχής της Ράφα την Τρίτη. Κάτω δεξια χάρτης της Λωρίδας της Γάζας. Με μαύρο η περιοχή που αποτυπώνει η δορυφορική εικόνα – Φωτ.: Planet Labs

Το Ισραήλ διατείνεται ότι η Ράφα αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς και μια κρίσιμη πύλη εισόδου για τα φορτία όπλων που εισάγονται λαθραία στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Ωστόσο, η Ράφα έχει επίσης γίνει καταφύγιο για περισσότερους από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Ως εκ τούτου μια ενδεχόμενη εισβολή πλήρους κλίμακας στην περιοχή από το Ισραήλ θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.

Πέρα όμως από αυτό, στη Ράφα βρίσκεται επίσης ένα από τα δύο κύρια σημεία εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα. Από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στο πέρασμα της Ράφα, κανένα καύσιμο ή βοήθεια δεν έχει περάσει, σύμφωνα με τον Σκοτ Αντερσον, αναπληρωτή διευθυντή της UNRWA, της κύριας υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ στη Γάζα.

Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο-3
Με κόκκινο οι περιοχές που ελέγχει ο ισραηλινός στρατός. Στα νότια σύνορα της Γάζας βρίσκεται η Ράφα, καταφύγιο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων. Το Ισραήλ εισέβαλε πριν μερικά εικοσιτετράωρα στην περιοχή καταλαμβάνοντας το συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε τη Δευτέρα από τους αμάχους να μεταφερθούν στην γκρι περιοχή – Φωτ.: NYT

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός διέταξε περίπου 110.000 άτομα να εκκενώσουν τμήματα της Ράφα. Χιλιάδες εγκατέλειψαν την πόλη, ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης, η οποία ανέφερε «κλιμάκωση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών» σε περιοχές ανατολικά της Ράφα.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για «σημαντική αύξηση» του αριθμού των νεκρών εξαιτίας των έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών σε όλη τη Γάζα, και κυρίως στη Ράφα. 

Διαδηλωτές διέκοψαν ομιλία του Οστιν

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων διέκοψαν τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, ενώ απευθυνόταν στην αμερικανική Γερουσία, με συνθήματα υπέρ μιας «ελεύθερης Παλαιστίνης» και υψώνοντας τις παλάμες τους που ήταν βαμμένες κόκκινες.

Ο Οστιν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή βομβών προς το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα προχωρούσε σε πλήρους κλίμακας επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα.

Το περιστατικό στη Γερουσία είναι ενδεικτικό των αντιδράσεων κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα που κλιμακώνονται σε πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, εν μέσω σκλήρυνσης της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στον Νετανιάχου.

Τι συμβαίνει στη Ράφα

Η παρέμβαση κατά την ομιλία του Αμερικανού υπουργού ήρθε την επομένη της ρητής και πρώτης δημόσιας προειδοποίησης του Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο CNN χθες Τετάρτη τόνισε ότι αν ο Νετανιάχου επιχειρήσει πλήρη επίθεση στη Ράφα, τότε θα σταματήσει να παραλαμβάνει όπλα από τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ωστόσο ότι «το Ισραήλ δεν έχει περάσει την κόκκινη γραμμή», επισημαίνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν έχουν μπει στη Ράφα».

Από την έναρξη της επιχείρησης τη Δευτέρα, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μικρό κομμάτι της Ράφα, μεταξύ δύο βασικών σημείων διέλευσης, του Κερέμ Σαλόμ (στα σύνορα με το Ισραήλ) και της Ράφα (στα σύνορα με την Αίγυπτο).

Η περιοχή είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη και εκεί κατασκευάστηκε και λειτούργησε, για μόλις δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το διεθνές αεροδρόμιο της Γάζας, το οποίο καταστράφηκε από το Ισραήλ το 2001, στο αποκορύφωμα της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης.

Μπαράζ επιθέσεων από αέρος

Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις, εν μέσω πιέσεων από την Ουάσιγκτον και την ώρα που οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίζονταν στο Κάιρο, συγκέντρωναν άρματα μάχης κοντά σε κατοικημένες περιοχές της Ράφα την Πέμπτη, σύμφωνα με αναφορές της Χαμάς και κατοίκων.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ανέφεραν ακόμα ότι δυνάμεις ενόπλων τους έπληξαν τις ισραηλινές δυνάμεις στα ανατολικά περίχωρα της Ράφα, εκτοξεύοντας αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους εναντίον ισραηλινών θέσεων.

Κάτοικοι της ίδιας περιοχής, της μοναδικής μεγάλης αστικής έκτασης στη Γάζα που δεν έχει ακόμη καταληφθεί από ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, ανέφεραν εκρήξεις από μάχες μεταξύ Παλαιστίνιων ενόπλων και ισραηλινών στρατευμάτων σε κοντινή απόσταση.

Επιπλέον, οι αεροπορικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού συνέχιζαν μπαράζ επιθέσεων, σε μία πρακτική που συνηθίζει το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, πριν από κάθε χερσαία επίθεσή του, με μαρτυρίες στο βρετανικό BBC να κάνουν λόγο για τις σφοδρότερες στην περιοχή.

Ο Βρετανός γιατρός,  Δρ Τζέιμς Σμιθ, δήλωσε πως «τα χτυπήματα στη Ράφα ήταν ασταμάτητα όλη τη νύχτα».

Η Λούιζ Γουότεριτζ, υπεύθυνη επικοινωνίας στην υπηρεσία βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με «σφοδρότητα σήμερα το πρωί στη Ράφα».

Οι κόκκινες γραμμές

Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο-4
Μικροί Παλαιστίνιoι τραβούν δοχεία νερού, καθώς οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Ράφα μετά την έναρξη χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης των ισραηλινών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της νότιας πόλης της Γάζας (REUTERS/Mohammed Salem).

Σε αντίθεση με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα πάντως, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων από τη Δευτέρα, η χερσαία επιχείρηση δεν έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα μέσα σε 24 ώρες, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι χερσαίες μάχες δεν ήταν έντονες.

Οσο δεν εισέρχεται στην πυκνοκατοικημένη παρακείμενη πόλη, η επιχείρηση του Ισραήλ, την οποία η κυβέρνηση Νετανιάχου περιγράφει ως «περιορισμένη», δεν φαίνεται να υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές της Ουάσιγκτον, ανέφεραν διεθνείς αναλυτές την Πέμπτη.

Η ρητή απειλή του προέδρου Μπάιντεν για παρακράτηση αμερικανικού οπλισμού αποσκοπεί στο να παραμείνει έτσι η κατάσταση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι ολοκληρωτική επίθεση στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο έως και 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα οδηγούσε σε λουτρό αίματος.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Το Ισραήλ έσπευσε να απαντήσει στις προειδοποιήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Ισραέλ Κατζ αναφέρει: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της. Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν».

Η απειλή του Τζο Μπάιντεν να διακόψει περαιτέρω προμήθειες όπλων σε περίπτωση πλήρους επίθεσης στη Ράφα είναι «πολύ απογοητευτική», δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη.

«Είναι δύσκολη και πολύ απογοητευτική δήλωση από έναν πρόεδρο στον οποίο είμαστε ευγνώμονες από την αρχή του πολέμου», δηλώνει ο Γκιλάντ Ερντάν στον κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, Kan radio.

«Αν το Ισραήλ περιορίζεται από το να εισέλθει σε μία τόσο σημαντική και κεντρική περιοχή όπως η Ράφα, όπου υπάρχουν χιλιάδες τρομοκράτες, όμηροι και ηγέτες της Χαμάς, πώς ακριβώς υποτίθεται ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας;», διερωτήθηκε.

Πιο σκληρή ήταν η αντίδραση του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος ανέφερε ότι «η Χαμάς [αγαπάει] τον Μπάιντεν», σε ανάρτησή του στο Χ.

Σε απάντηση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαιρ Λαπίντ είχε ότι αν ο Νετανιάχου δεν αποπέμψει τον Μπεν-Γκβιρ σήμερα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή κάθε Ισραηλινού πολίτη και στρατιώτη.

Ακολούθησε παρέμβαση και του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ ο οποίος επέκρινε τον Μπεν-Γκβίρ, χαρακτηρίζοντας το σχόλιό του «ανεύθυνο».

Το σχόλιο θα μπορούσε να «βλάψει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ», τόνισε ο Χέρτζογκ προσθέτοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται «αβάσιμες, ανεύθυνες, προσβλητικές δηλώσεις».

«Ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες και απογοητευτικές στιγμές μεταξύ φίλων και συμμάχων, υπάρχει τρόπος αυτές να διευθετηθούν», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρόεδρος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του και «μεγάλο φίλο του κράτους του Ισραήλ».

Συνέχιση διαπραγματεύσεων

Γάζα: Αποχωρεί η Χαμάς από το Κάιρο-5

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς επέστρεψε από την Ιερουσαλήμ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και συνέχισε την Πέμπτη τις συναντήσεις με τους διαμεσολαβητές που προσπαθούν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός, όπως ανέφεραν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.

Αντιπροσωπείες της Χαμάς, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ συναντώνται από την Τρίτη.

Επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει το θέμα, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση Al Qahera TV ανέφερε νωρίς την Πέμπτη ότι επιλύονται διαφωνίες και υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ομως ο Ιζάτ Ελ Ρεσίκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ, ανέφερε αργά την Τετάρτη ότι η ομάδα δεν θα προχωρήσει πέρα από την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που αποδέχθηκε τη Δευτέρα.

«Το Ισραήλ δεν εννοεί ότι επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας και χρησιμοποιεί τη διαπραγμάτευση ως κάλυψη για να εισβάλει στη Ράφα και να καταλάβει το πέρασμα», πρόσθεσε ο Ρεσίκ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πρόταση εκεχειρίας τριών φάσεων που ενέκρινε η Χαμάς ήταν απαράδεκτη, επειδή οι όροι είχαν αποδυναμωθεί.

Λίγες ώρες πριν από την τελευταία δήλωση της Χαμάς, η Ουάσιγκτον συνέχισε να λέει ότι οι δύο πλευρές δεν απέχουν πολύ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει δρόμος προς συμφωνία … Οι δύο πλευρές είναι αρκετά κοντά και θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να φτάσουν σε συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Περίπου 80.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Καθώς το μαραθώνιο διπλωματικό θρίλερ συνεχιζόταν και τα πλήγματα του Ισραήλ στη Ράφα εντείνονταν, περίπου 80.000 Παλαιστίνιοι εγκατέλειπαν την πόλη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν ακόμη αναγκαστικό εκτοπισμό στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η Unrwa στο X. «Ο φόρος αίματος για αυτές τις οικογένειες είναι αβάσταχτος. Πουθενά δεν είναι ασφαλείς. Χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός τώρα», προστίθεται.

Προηγουμένως, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι – οι μισοί από αυτούς παιδιά – είχαν καταφύγει εκεί.

Τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα ανατολικά τμήματα της Ράφα να αρχίσουν να κατευθύνονται προς «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή», όπου, όπως ανέφερε, θα έβρισκαν νοσοκομεία πεδίου, σκηνές και βασικές προμήθειες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 34.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλη εκστρατεία αντιποίνων στη Γάζα μετά τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων και την ομηρία άλλων 252 κατά τη διάρκεια διασυνοριακών επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, ΝΥΤ

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT