ΗΠΑ: Αυξάνονται δραματικά οι κλοπές όπλων από αυτοκίνητα

ΗΠΑ: Αυξάνονται δραματικά οι κλοπές όπλων από αυτοκίνητα

Tο ποσοστό έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τα οχήματα ως τη μεγαλύτερη πηγή κλεμένων όπλων στη χώρα, σύμφωνα με έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία του FBI από 337 πόλεις σε 44 πολιτείες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη άνοδο καταγράφουν στις ΗΠΑ οι κλοπές όπλων μέσα από αυτοκίνητα, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής ΜΚΟ Everytown, η οποία ανέλυσε στοιχεία του FBI, το ποσοστό τους έχει τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, καθιστώντας τα οχήματα ως τη μεγαλύτερη πηγή κλεμένων όπλων στη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναλύει στοιχεία από 337 πόλεις σε 44 πολιτείες, οι κλοπές όπλων από αυτοκίνητα σημειώνουν ανοδική πορεία κάθε χρόνο, ενώ κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στις αγορές όπλων στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 112.000 όπλα αναφέρθηκαν ως κλεμμένα το 2022, και περισσότερα από τα μισά προέρχονταν από αυτοκίνητα, τα οποία, τις περισσότερες φορές, ήταν σταθμευμένα σε δρόμους ή έξω από τα σπίτια των ιδιοκτητών τους.

Μάλιστα, δε λείπουν οι περιπτώσεις στις οποίες κλεμμένα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκλήματα. Τον Ιούλιο του 2021, ένα όπλο που αφαιρέθηκε από αυτοκίνητο στη Φλόριντα, χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία ενός 27χρονου υπαλλήλου της Ακτοφυλακής.

Οπως αναφέρει ο διευθυντής του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού, Πυροβόλων Οπλων και Εκρηκτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης, Στιβ Ντίτελμπαχ, η ανησυχητική αυτή τάση υπογραμμίζει την ανάγκη οι Αμερικανοί να διασφαλίζουν τα όπλα τους, ώστε να μην πέφτουν στα χέρια κακοποιών.

«Οι άνθρωποι δεν κλέβουν ένα όπλο από κλειδωμένο αυτοκίνητο για να πάνε για κυνήγι. Αυτά τα όπλα πηγαίνουν κατευθείαν στο έγκλημα», δήλωσε ο Ντίτελμπαχ. «Καταλήγουν σε συμμορίες, σε εμπόρους ναρκωτικών για να βλάψουν ανθρώπους, στην επόμενη πόλη, στην επόμενη κομητεία ή στην επόμενη πολιτεία», πρόσθεσε.

Τα κλεμμένα όπλα έχουν επίσης συνδεθεί με δυστυχήματα, όπως όταν ένας 14χρονος στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα σκότωσε τον 11χρονο αδελφό του, αφού βρήκε ένα όπλο που είχε κλαπεί από αυτοκίνητο, λίγες ημέρες πριν.

Το 2022, μια κλοπή όπλου από αυτοκίνητο σημειωνόταν κατά μέσο όρο κάθε εννέα λεπτά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Ωστόσο, θεωρείται πιθανό τα περιστατικά να είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση αναφοράς της κλοπής, παρά μόνο στο ένα τρίτο των πολιτειών.

«Κάθε όπλο που κλέβεται από ένα αυτοκίνητο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί σε βίαιο έγκλημα», δήλωσε η Σάρα Μπερντ Σαρπ, διευθύντρια ερευνών της Everytown. Η έκθεση διαπίστωσε υψηλότερα ποσοστά κλοπών σε πολιτείες με πιο χαλαρούς νόμους περί όπλων, οι οποίες τείνουν επίσης να έχουν και υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με την αύξηση των κλοπών όπλων από αυτοκίνητα, το ποσοστό των κλοπών άλλων αντικειμένων από οχήματα μειώθηκε κατά 11% την τελευταία δεκαετία.

Με πληροφορίες από Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT