Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ευρωπαϊκό «γκάζι» για τα ανανεώσιμα

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ευρωπαϊκό «γκάζι» για τα ανανεώσιμα

Η δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμα αγγίζει τα 4.000 GW, με προσθήκη 473 GW το 2023

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Α. Πανταζή

Η δυναμικότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμα αγγίζει τα 4.000 GW, με προσθήκη 473 GW το 2023. Η Ασία κατέχει το 51% της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 40%, την Ευρώπη το 20% και τις ΗΠΑ το 14%. Η Κίνα κυριαρχεί με διπλάσια δυναμικότητα από την Ευρώπη και τριπλάσια από τις ΗΠΑ. Η καλή πορεία της Ευρώπης πρέπει να συνεχιστεί με πολιτικές ταχείας αδειοδότησης και εγκατάστασης ανανεώσιμων, εστιάζοντας σε λύσεις για επενδύσεις σε υποδομές, μπαταρίες και δίκτυα, που είναι ανεπαρκή.

Οι προσδοκίες για το υδρογόνο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά έργα έχουν ανακοινωθεί για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή (πράσινου) υδρογόνου αυτή τη δεκαετία, με την κυριαρχία της Κίνας (24 GW), ακολουθούμενης από τη Μέση Ανατολή (12 GW), την Ευρώπη (5G W) και τις ΗΠΑ (4 GW). Ωστόσο, μόνο το 7% αυτής της προτεινόμενης δυναμικότητας αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το 2030. Υπάρχει σημαντική επιδείνωση σε σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες για το υδρογόνο, αλλά οι κατάλληλες πολιτικές ζήτησης μπορούν να αντισταθμίσουν την υστέρηση.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ευρωπαϊκό «γκάζι» για τα ανανεώσιμα-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT