Ιρλανδία: Λήξη κατάληψης στο Τρίνιτι

Ιρλανδία: Λήξη κατάληψης στο Τρίνιτι

Η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος του Δουβλίνου υποχώρησε και θα αποσύρει τις επενδύσεις του από ισραηλινές εταιρείες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκήνωσή τους στο προαύλιο του κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας διέλυσαν την Τετάρτη το βράδυ φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στη Γάζα, μετά την απόφαση του ιδρύματος να αποσύρει τις επενδύσεις του από τρεις ισραηλινές εταιρείες, σχετιζόμενες με εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι η διακοπή των σχέσεων με τις εταιρείες θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο μήνα, ενώ το καταπίστευμα του ιδρύματος θα αποσύρει τις επενδύσεις του και από άλλες ισραηλινές επιχειρήσεις στο μέλλον. «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα κίνητρα πίσω από την κατασκήνωση και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, μαζί με τους φοιτητές, για τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, αλλά και τη συνεχιζόμενη και δυσανάλογη επίθεση στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση του Τρίνιτι.

Ιρλανδία: Λήξη κατάληψης στο Τρίνιτι-1

Η πρόεδρος της ένωσης φοιτητών του Τρίνιτι, Τζένι Μαγκουάιρ, αντιπαρέβαλε την ηρεμία της κατασκήνωσης στο προαύλιο του πανεπιστημίου στο Δουβλίνο με τη βίαιη καταστολή σε αμερικανικά πανεπιστήμια. «Το Τρίνιτι αποφάσισε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Αρνήθηκε να ακολουθήσει το αμερικανικό πρότυπο και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδίωκε αστυνομική επιχείρηση», λέει η Μαγκουάιρ.

Ο καθηγητής Εϊν Ο’Σάλιβαν, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Τρίνιτι, λέει: «Πιστεύω ότι οι συνομιλίες υπήρξαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές και ειλικρινείς και οφείλω να επαινέσω τους φοιτητές για τον ρόλο τους σε αυτές». Μεγάλη μερίδα των Ιρλανδών στηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων, συγκρίνοντας την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Οχθης με τους αιώνες βρετανικής αποικιοκρατίας στη νήσο. Η Ιρλανδία μαζί με την Ισπανία είναι οι πιο σθεναροί υποστηρικτές της Παλαιστίνης στην Ε.Ε. Τον περασμένο μήνα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Σάιμον Χάρις και Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.

Οι φοιτητές του Τρίνιτι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση του κολεγίου και την αποδοχή του αιτήματός του για θεσμοθέτηση ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει τις μελλοντικές συνεργασίες με ισραηλινές εταιρείες και τις ανταλλαγές φοιτητών. Το ίδρυμα έχει επίσης αποφασίσει να χρηματοδοτήσει υποτροφίες και να καλύψει τα έξοδα διαμονής οκτώ φοιτητών από τη Γάζα. Η αναθεώρηση των συνεργασιών του πανεπιστημίου με το Ισραήλ θα ακολουθήσει το πρότυπο ομάδας εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε πρόσφατα για τη μελέτη της αποικιοκρατικής ιστορίας του κολεγίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT