Σούνακ κατά αντισημιτισμού

Σούνακ κατά αντισημιτισμού

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων μηδενική ανοχή σε κρούσματα κάθε μορφής διακρίσεων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προστατέψουν τους Εβραίους φοιτητές από τον αντισημιτισμό και τις προκλήσεις μιας μικρής, αλλά επιθετικής μειοψηφίας κάλεσε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, καθώς το κύμα των εκδηλώσεων αλληλεγγύης προς τη Γάζα έχει αρχίσει να φτάνει, αν και με πολύ μικρότερη προς το παρόν ένταση, από τις ΗΠΑ στη Βρετανία.

Δεκάδες φοιτητές, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες, έστησαν αυτή την εβδομάδα κατασκήνωση, με παλαιστινιακές σημαίες και συνθήματα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, στις πρασιές του Πανεπιστημίου SOAS (Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών) στο Λονδίνο. Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο αριστερός πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν. Ανάλογες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Κέμπριτζ, στην Οξφόρδη, στο Μάντσεστερ, στο Εδιμβούργο, στο Νιούκαστλ και στο Γουόρικ.

Χθες ο Ρίσι Σούνακ κάλεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ τις διοικήσεις ορισμένων από τα πλέον διάσημα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν και οι υπουργοί Παιδείας, Ασφάλειας και Κοινοτήτων, ζήτησε από τους συνομιλητές του μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε κρούσματα αντισημιτισμού ή άλλης μορφής διακρίσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός «κάλεσε τα πανεπιστήμια να παραμείνουν επάλξεις της ανεκτικότητας, όπου ο διάλογος και η αντιπαράθεση λαμβάνουν χώρα σε ατμόσφαιρα σεβασμού της άλλης άποψης και όπου κάθε φοιτητής αισθάνεται ασφαλής», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το Community Safety Trust, ανθρωπιστική οργάνωση που ασχολείται κυρίως με την ασφάλεια των Εβραίων στη Βρετανία, ανέφερε 182 περιστατικά αντισημιτισμού εναντίον φοιτητών ή πανεπιστημιακών. Τα κρούσματα αντισημιτισμού, όπως και ισλαμοφοβίας, έχουν πυκνώσει μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν για έλλειψη αποφασιστικότητας απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων και πρωτοστατούν στις καταγγελίες για κρούσματα αντισημιτισμού. Ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε σε απολογία τους διευθυντές τριών σχολικών περιφερειών, που θεωρούνται από τις πιο φιλελεύθερες της χώρας, κατηγορώντας τους ότι «κάνουν τα στραβά μάτια» σε περιπτώσεις επιθέσεων με αντισημιτικά κίνητρα. Πρόκειται για τις περιφέρειες της πόλης της Νέας Υόρκης, του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και του Μοντγκόμερι στο Μέριλαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT