Αυξημένη βία κατά πολιτικών στη Γερμανία

Αυξημένη βία κατά πολιτικών στη Γερμανία

Σειρά επιθέσεων ενόψει των ευρωεκλογών κατά υποψηφίων και μη, οι οποίοι ανήκουν σε όλο το ιδεολογικό φάσμα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πληθώρα επιθέσεων εναντίον πολιτικών προσώπων στη Γερμανία έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα. Ενας πολιτικός ξυλοκοπήθηκε βάναυσα κατά τη διάρκεια αφισοκόλλησης. Ενας άλλος δέχθηκε επίθεση στο εσωτερικό δημοτικής βιβλιοθήκης, ενώ ένας τρίτος υπέστη προπηλακισμό από ομάδα που φώναζε «χάιλ Χίτλερ».

Οι επιθέσεις, όπως αυτή στη Δρέσδη που οδήγησε ευρωβουλευτή στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, έχουν συγκλονίσει τη Γερμανία, προκαλώντας συγκρίσεις με την άνοδο του ναζισμού στον Μεσοπόλεμο, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico.

«Οι επιθέσεις θυμίζουν τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της γερμανικής ιστορίας», είπε ο Χέντρικ Βουστ, συντηρητικός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, σε συνέντευξή του στη γερμανική κρατική τηλεόραση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ματίας Εκε, ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κολλούσε αφίσες του κόμματος στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, όταν δέχθηκε επίθεση από ομάδα νεαρών. Ο Εκε υπέστη κάταγμα στη γνάθο και στον οφθαλμικό κόγχο, μεταξύ άλλων τραυμάτων.

Αυξημένη βία κατά πολιτικών στη Γερμανία-1

Στην ίδια συνοικία της Δρέσδης το βράδυ εκείνο, οι νεαροί επιτέθηκαν και εναντίον μέλους των Πρασίνων, τον οποίο ξυλοκόπησαν αφού τον έριξαν κάτω, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.

Την Τρίτη, πάλι στη Δρέσδη, η υποψήφια ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ιβόν Μόζλερ δέχθηκε επίθεση από ζευγάρι, το οποίο έσκισε τις αφίσες της και την έφτυσε. Ανάλογη επίθεση δέχθηκε και η πρώην δήμαρχος του Βερολίνου, Φραντσίσκα Γκίφι, από άνδρα που τη χτύπησε πισώπλατα σε δημοτική βιβλιοθήκη με τσάντα γεμάτη σκληρά αντικείμενα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα θύματα της βίας δεν ανήκουν πάντα στον προοδευτικό χώρο. Το βράδυ της Τετάρτης, δύο στελέχη του ακροδεξιού κόμματος AfD και μέλη της Βουλής του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης δέχθηκαν επίθεση στη Στουτγάρδη. Η αστυνομία συνέλαβε δύο νέες γυναίκες ως ύποπτες για συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των βουλευτών. Τα θύματα δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Το περιστατικό σημειώθηκε σε προεκλογικό περίπτερο του ακροδεξιού κόμματος στην πόλη, ενώ τα θύματα μοίραζαν εκείνη την ώρα έντυπα σε περαστικούς.

«Βιώνουμε κλιμάκωση της αντιδημοκρατικής βίας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και μέλος του SPD, Νάνσι Φέιζερ. Το πρόσφατο κύμα επιθέσεων οδήγησε σε δεσμεύσεις για ανάληψη δράσης από τον πολιτικό κόσμο. Το βράδυ της Τρίτης, η Φέιζερ συναντήθηκε με υπουργούς κρατιδίων προκειμένου να συζητήσουν μέτρα, όπως η αυστηροποίηση ποινών για επιθέσεις εναντίον πολιτικών προσώπων, με στόχο την αντιμετώπιση της βίας.

Η αύξηση των επιθέσεων αυτών επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία. Το 2022, στη Γερμανία καταγράφηκαν 58.916 αδικήματα με πολιτικό κίνητρο – ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της καταγραφής τους, το 2001. Από αυτά, 4.043 αφορούσαν βίαια περιστατικά.

Πολλοί Γερμανοί εκτιμούν πως η δολοφονία από νεοναζί του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού και εμπνευστή της μετριοπαθούς μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Βάλτερ Λούμπκε, το 2019, αποτέλεσε καμπή. Επρόκειτο για την πρώτη δολοφονία πολιτικού από ακροδεξιό μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέρυσι, οι Αρχές κατέγραψαν 234 περιστατικά σωματικής βίας εναντίον πολιτικών στελεχών και εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία.

Μερίδα του πολιτικού κόσμου αποδίδει το φαινόμενο στο ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και στην εμπρηστική ρητορική του. «Τα λόγια γίνονται έργα», σχολίασε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλδημοκρατών Καταρίνα Μπάρλι.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες της επίθεσης εναντίον του ευρωβουλευτή Εκε στη Δρέσδη είχε «επηρεασθεί από ακροδεξιά ιδεολογία». Ερευνα του γερμανικού Τύπου έδειξε ότι τρεις από τους δράστες ανήκαν σε εξτρεμιστική εθνικιστική οργάνωση. Στην επίθεση κατά της Μόζλερ, οι επιτιθέμενοι φώναζαν «χάιλ Χίτλερ».

Το 2023, όμως, στελέχη της ακροδεξιάς AfD έπεσαν θύματα των περισσότερων βίαιων επιθέσεων, με 86 κρούσματα. Οι Πράσινοι έρχονται στη δεύτερη θέση του καταλόγου θυμάτων τη χρονιά εκείνη με 62 επιθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT