Οι Καταλανοί ψηφίζουν – «Κλειδί» το αποτέλεσμα για την πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας

Οι Καταλανοί ψηφίζουν – «Κλειδί» το αποτέλεσμα για την πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας

«Αν οι αυτονομιστές χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, θα μιλάμε για αλλαγή», ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας Τόνι Ρόντον

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Καταλανοί ψηφίζουν την Κυριακή σε περιφερειακές εκλογές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών και του Πέδρο Σάντσεθ. Επίσης θα «μετρήσουν» τη δύναμη ενός κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας που ταλανίζει τη χώρα εδώ και μία δεκαετία.

«Αν οι αυτονομιστές χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αυτό θα αποτελούσε σίγουρα αλλαγή», ανέφερε ο πολιτικός επιστήμονας Τόνι Ρόντον.

«Αν είναι προσωρινό ή μακροπρόθεσμο, θα το δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για γεγονός που ενδεχομένως θα εγκαινιάσει νέα εποχή στην περιοχή έπειτα από μία δεκαετία αυτονομιστικών κυβερνήσεων στην Καταλονία.

Αντίθετα, μία νίκη του κόμματος Junts, που θα ενίσχυε τους αυτονομιστές, θα προκαλούσε πονοκέφαλο στη Μαδρίτη.

Ο υποψήφιός του, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Καταλονίας κατά την αποτυχημένη προσπάθεια να αποσχιστεί η περιοχή από την Ισπανία το 2017, έχει υποσχεθεί ότι, αν επιστρέψει στην εξουσία, θα επαναλάβει στις προσπάθειες για κήρυξη ανεξαρτησίας.

Εύθραυστη συμμαχία

Οι Καταλανοί ψηφίζουν – «Κλειδί» το αποτέλεσμα για την πολιτική σταθερότητα της Ισπανίας-1
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις καταλανικές εκλογές, Σαλβαδόρ Ιλά, σε προεκλογική συγκέντρωση κοντά στη Βαρκελώνη (REUTERS/Albert Gea).

Ο Σάντσεθ ανέλαβε τα καθήκοντά του για δεύτερη θητεία τον περασμένο Νοέμβριο, στηριζόμενος σε μία εύθραυστη συμμαχία με τους αυτονομιστές, που προκάλεσε την οργή των συντηρητικών πολιτικών αντιπάλων του.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος διώκεται ποινικά στην Ισπανία έπειτα από την αποτυχημένη προσπάθεια να κηρύξει ανεξαρτησία με δημοψήφισμα και ζει αυτοεξόριστος, πρόκειται να επιστρέψει σύντομα στην πατρίδα του χάρη σε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί αμνηστίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, ως μέρος της συμφωνίας των αυτονομιστών με τον Σάντσεθ.

Εχει προειδοποιήσει ότι το Junts ενδέχεται να αποσύρει την υποστήριξή του από την καταλανική κυβέρνηση, εάν υπό τη νέα σύνθεσή της δεν το εκφράζει.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν άνετο προβάδισμα του σοσιαλιστή υποψηφίου Σαλβαδόρ Ιλά στις εκλογές, μπροστά από το Junts και τον πιο μετριοπαθή αντίπαλό του, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), που κυβερνά σήμερα την πλούσια βορειοανατολική περιοχή.

Οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως κερδίζουν 40 έδρες, το Junts 34 και το ERC 26, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας El Pais.

Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 40% των ψηφοφόρων παραμένουν αναποφάσιστοι, οπότε όλα είναι πιθανά.

Ο Ιλά έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του στις υποσχέσεις για αναζωογόνηση της οικονομίας της περιοχής, η οποία μετά τις απόπειρες κήρυξης ανεξαρτησίας υποβαθμίστηκε σε σχέση με τη Μαδρίτη.

«Η Καταλονία αποδίδει πολύ κάτω από τις δυνατότητές της τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε ο Ιλά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τονίζοντας ότι θα επιδιώξει να αναπτύξει καθαρές πηγές ενέργειας.

Συμβιβαστική προσέγγιση

Υπερασπίστηκε τη συμβιβαστική προσέγγιση των Σοσιαλιστών με τους αυτονομιστές επτά χρόνια αφότου εκείνοι αγνόησαν δικαστική απαγόρευση και διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, προκαλώντας τη χειρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στο Βέλγιο το 2017 για να αποφύγει τη δίωξη. Ωστόσο, πρόκειται να επιστρέψει στην Καταλονία χάρη σε νομοσχέδιο για παροχή αμνηστίας που κατέθεσαν οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές και το οποίο θα ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, εφόσον τεθεί σε ισχύ στα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο.

Αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος υποψήφιος για να «προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Καταλανών».

Οποιος και αν είναι ο νικητής στις κάλπες της Κυριακής στην Καταλονία, θα πρέπει πιθανότατα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται ικανό να φτάσει μόνο του το όριο των 68 εδρών για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Εάν οι Σοσιαλιστές κερδίσουν, ενδέχεται να επιδιώξουν συμμαχία με το ERC ή το Junts, αν και τα δύο αυτονομιστικά κόμματα το αποκλείουν προς το παρόν.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσαν να επιχειρήσουν μία ακόμη πιο απίθανη σύμπραξη με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, κύριο πολιτικό τους αντίπαλο σε εθνικό επίπεδο.

Εάν αναλάμβαναν την εξουσία το Junts και το ERC, θα προσπαθούσαν να ηγηθούν νέας κυβέρνησης υπέρ της ανεξαρτησίας. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες έδρες, ακόμα και με την υποστήριξη μικρότερων αυτονομιστικών κομμάτων.

Εάν οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT