Δεν παραιτείται ο Πέδρο Σάντσεθ

Δεν παραιτείται ο Πέδρο Σάντσεθ

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας της Ιβηρικής είχε «παγώσει» τα δημόσια καθήκοντά του για να αποφασίσει, όπως είχε γνωστοποιήσει, αν θα συνέχιζε ή όχι τη θητεία του, εν μέσω «επιθέσεων» της ακροδεξιάς εναντίον της συζύγου του

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, την απόφασή του να παραμείνει επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης και να μην παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, ενώ ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα δεν είναι ιδεολογικό».

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός ευχαρίστησε για «τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης από όλες τις πλευρές» και τόνισε ότι «χάρη σε αυτή την κινητοποίηση» αποφάσισε να παραμείνει στην κυβέρνηση.

«Η εκστρατεία συκοφάντησης δεν θα σταματήσει. Μπορούμε να την αντέξουμε», τόνισε αναφερόμενος στον εαυτό του και στη σύζυγό του, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο «επιθέσεων λάσπης», κατά τον ίδιο, από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Η ανακοίνωσή του ότι ενδέχεται να παραιτηθεί ενέτεινε την αναταραχή στην ισπανική πολιτική, όπου το κατακερματισμένο κοινοβούλιο δυσκολεύεται κάθε φορά περισσότερο να σχηματίσει κυβερνήσεις συνασπισμού. Εάν απαιτούνταν νέες εκλογές, θα ήταν οι τέταρτες μέσα σε πέντε χρόνια.

«Επιτρέψαμε στη λάσπη να μολύνει τη δημόσια ζωή»

«Παίρνω την απόφαση να συνεχίσω, με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη αν είναι δυνατόν», τόνισε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται για το μέλλον ενός συγκεκριμένου ηγέτη. Αφορά την απόφαση για το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να γίνουμε».

«Η χώρα μας χρειάζεται αυτόν τον προβληματισμό. Για πάρα πολύ καιρό επιτρέψαμε στη λάσπη να μολύνει τη δημόσια ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καλώ την ισπανική κοινωνία να δώσει και πάλι το παράδειγμα. Τα δεινά που μας πλήττουν αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος. Ας δείξουμε στον κόσμο πώς μπορεί να υπερασπίζεται τη δημοκρατία», τόνισε ακόμα.

O Σάντσεθ αρχικά είχε γνωστοποιήσει ότι επρόκειτο να ανακοινώσει την απόφασή του στις 12 το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδας), τελικά όμως προέβη σε επίσπευση του ραντεβού κατά μία ώρα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο, καθώς και ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), Σάντος Θερμπάν, βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στο πρωθυπουργικό μέγαρο όπου είχαν συναντήσεις με τον Σάντσεθ. 

Σενάρια παραίτησης και νέες απειλές

Πολλοί περίμεναν ότι είτε θα παραιτούνταν είτε θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Η ανακοίνωση της Δευτέρας έγινε δεκτή με χαρά από τους συμμάχους του.

«Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια και που αγωνίζεστε για μία θαρραλέα Ισπανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του PSOE Εστέρ Πένια Καμαρέρο στο X.

Αντίθετα, έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος (PP) στην περιφέρεια της Μαδρίτης, τον κατηγόρησε ότι είναι «αδιάντροπος».

Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χρειάστηκε πέντε ημέρες για να αποφασίσει «πώς θα επιτεθεί σε δικαστές, πολιτικούς αντιπάλους και τον ελεύθερο Τύπο» και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να απευθύνει λιγότερα δημόσια διαγγέλματα χωρίς παρουσία δημοσιογράφων και να παραχωρεί περισσότερες συνεντεύξεις Τύπου όπου θα να του έκαναν ερωτήσεις».

Από την πλευρά του, ο Μιγκέλ Μπέρναρ του Manos Limpias («Καθαρά Χέρια»), που συνδέεται με την Ακροδεξιά και βρίσκεται πίσω από τις φερόμενες «επιθέσεις» κατά της συζύγου του Σάντσεθ, ανέφερε ότι η απόφασή του να παραμείνει στη θέση του θα μπορούσε να βλάψει το PSOE.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι θα έρθουν στο φως περισσότερα στοιχεία που ενοχοποιούν και τον ίδιο τον Ισπανό πρωθυπουργό.

«Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν γεγονότα που θα τον κάνουν να αναθεωρήσει τη στάση του», είπε ο Μπέρναρ.

Το «πάγωμα» καθηκόντων 

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε «παγώσει» τα δημόσια καθήκοντά του, έχοντας προηγουμένως ανακοινώσει ότι επρόκειτο να πάρει αποφάσεις σχετικά με το αν θα συνέχιζε ή όχι τη θητεία του.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Σάντσεθ δημοσίευσε επιστολή προς το κοινό, στην οποία ανέφερε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο παραίτησης λόγω των «πρωτοφανών επιθέσεων» από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά εναντίον της συζύγου του, Μπεγκόνα Γκόμεζ.

«Πρέπει να σταματήσω και να σκεφτώ. Πρέπει επειγόντως να απαντήσω στο ερώτημα αν αξίζει τον κόπο, αν πρέπει να συνεχίσω να είμαι επικεφαλής της κυβέρνησης ή να παραιτηθώ από αυτή την τιμή», ανέφερε ο Σάντσεθ στην επιστολή.

Διαδηλώσεις υπέρ της συνέχισης της θητείας του

Δεν παραιτείται ο Πέδρο Σάντσεθ-1
Διαδήλωση υπέρ του Πέδρο Σάντσεθ πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη χθες Κυριακή (REUTERS/Violeta Santos Moura).

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίας και επικεφαλής του κόμματος Sumar, εταίρος του συνασπισμού μειοψηφίας, συναντήθηκε με τους συνεργάτες της νωρίτερα για να αξιολογήσουν από κοινού την κατάσταση. Το Σαββατοκύριακο είχε ενθαρρύνει τον Ισπανό πρωθυπουργό να συνεχίσει.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε επίσης εκφράσει την υποστήριξή του στον Σάντσεθ έπειτα από συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του, προχθές το Σάββατο.

Το ίδιο έπραξαν και πολλοί υποστηρικτές των Σοσιαλιστών και πολίτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της συνέχισης της θητείας του Σάντσεθ.

Οι καταγγελίες για «διαφθορά»

Οι κατηγορίες σε βάρος της συζύγου του Σάντσεθ, Μπ. Γκόμεθ, που διατύπωσε η οργάνωση Manos Limpias, αφορούσαν φερόμενη άσκηση αθέμιτης επιρροής έναντι ανταλλάγματος και διαφθορά.

Αργότερα, η οργάνωση αναγνώρισε πως οι κατηγορίες βασίζονταν σε δημοσιεύματα στον Τύπο που ενδέχεται να ήταν αναληθή.

Η εισαγγελία της Μαδρίτης εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της Γκόμεθ να μπει στο αρχείο.

Τα κεντρικά σημεία της ανοιχτής επιστολής Σάντσεθ

  • «Οι κ. Φεϊχό (επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος) και Αμπασκάλ (επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος VOX) και τα συμφέροντα που τους κινούν έχουν θέσει σε κίνηση αυτό που ο μεγάλος Ιταλός συγγραφέας Ουμπέρτο Εκο ονόμασε “μηχανή της λάσπης”. Δηλαδή, προσπαθούν να απομυθοποιήσουν και να απονομιμοποιήσουν τον πολιτικό αντίπαλο μέσω σκανδαλωδών και ψευδών ισχυρισμών».
  • «Σε αυτό το σημείο, το ερώτημα που εύλογα θέτω στον εαυτό μου είναι, αξίζει τον κόπο όλο αυτό; Ειλικρινά δεν ξέρω. Αυτή η επίθεση είναι πρωτοφανής, τόσο σοβαρή και τόσο ωμή που πρέπει να σταματήσω και να σκεφτώ με τη σύζυγό μου». 
  • «Συχνά ξεχνάμε ότι πίσω από τους πολιτικούς υπάρχουν άνθρωποι. Και εγώ, δεν ντρέπομαι να το πω, είμαι βαθιά ερωτευμένος με τη γυναίκα μου, που πρέπει να ζει χωρίς τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τη λάσπη που απλώνουν πάνω της μέρα με τη μέρα».
  • «Δεν εκπλήσσομαι από την υπερβολική αντίδραση του Φεϊχό και του Αμπασκάλ. Σε αυτό το τόσο σοβαρό όσο και χοντροκομμένο ανοσιούργημα, και οι δύο είναι συνεργοί μαζί με τον ακροδεξιό ψηφιακό γαλαξία και την οργάνωση Manos Limpias (Καθαρά Χέρια)».

Κρίσιμη στιγμή για τους Σοσιαλιστές

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό κατηγόρησε τον Σάντσεθ για «επιχείρηση πολιτικής επιβίωσης» και μετατροπή των κατηγοριών σε βάρος της συζύγου του και της επακόλουθης απάντησής του σε σόου ενόψει διαδοχικών αναμετρήσεων στις κάλπες.

Η απόφαση του Σάντσεθ να αναστείλει τα δημόσια καθήκοντά του ήρθε σε μία κρίσιμη στιγμή για το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, καθώς και των εκλογών στην περιοχή της Καταλονίας της βορειοανατολικής Ισπανίας τον επόμενο μήνα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ηγείται συνασπισμού που περιλαμβάνει δύο καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, τα οποία πείστηκαν να υποστηρίξουν την κυβέρνησή του παίρνοντας ως αντάλλαγμα αμνηστία, η οποία, μεταξύ άλλων, καλύπτει το απαγορευμένο δημοψήφισμα για απόσχιση το 2017.

Με πληροφορίες από Reuters, El pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT