Εκατομμύρια από δωρεές χάνει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Εκατομμύρια από δωρεές χάνει το Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Εβραίοι μεγαλο-χορηγοί, όπως το ίδρυμα Μπέρι, στέλνουν emails στην πρόεδρο του πανεπιστημίου ότι αναστέλλουν τις πληρωμές στήριξης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Ιανουαρίου, η Αντζέλικα Μπέρι έστειλε email στην πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Νεμάτ Σαφίκ, ανακοινώνοντας δωρεά ύψους 613 εκατ. δολαρίων. Η επιστολή περιείχε, όμως, προειδοποίηση ότι η δωρεά ήταν εξαρτημένη εν μέρει από «την προσκόμιση αποδείξεων ότι το πανεπιστήμιο λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να δημιουργήσει ανεκτικό και ασφαλές περιβάλλον για τους Εβραίους, μέλη της κοινότητας του Κολούμπια».

Πριν από λίγες ημέρες το ίδρυμα Μπέρι, που έχει δωρίσει ήδη 86 εκατ. στο Κολούμπια, ανέστειλε τη δωρεά. Η κ. Μπέρι είπε σε συνέντευξή της: «Η απόφαση είναι οδυνηρή, αλλά βρισκόμαστε σε σημείο όπου πρέπει να τονίσουμε ότι οι αξίες μας δεν συνάδουν με εκείνες του πανεπιστημίου. Η αναταραχή στο campus υποχρέωσε τους επικεφαλής του ιδρύματός μας να ζυγίσουν το πάθος του εκλιπόντος συζύγου μου για τον διαβήτη, με τις εβραϊκές αξίες που κινούν τη φιλανθρωπία μας».

Η στήριξη των Μπέρι έχει επιτρέψει στο Κολούμπια να χτίσει το ιατρικό κέντρο Μπέρι και το κέντρο ερευνών για τον διαβήτη. Σε ανακοίνωσή του το Κολούμπια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη γενναιοδωρία του ιδρύματος και επανέλαβε τη δέσμευσή του να εξαλείψει τον αντισημιτισμό από το ίδρυμα.

Την περασμένη εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής Μπάρι Στέρνλιχτ κατήγγειλε την απόφαση του Πανεπιστημίου Μπράουν να αποσύρει τις επενδύσεις του από το Ισραήλ, ανακοινώνοντας την αναστολή των δωρεών του προς το πανεπιστήμιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apollo Global Management, Μαρκ Ρόουαν, ηγήθηκε εξέγερσης δωρητών πέρυσι στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, ενώ ο ιδιοκτήτης ομάδας φούτμπολ, Ρόμπερτ Κραφτ, έπαυσε προσωρινά τις δωρεές του προς το Κολούμπια.

Παρότι το ίδρυμα Μπέρι δεν διαθέτει την αίγλη και την ισχύ των Κραφτ, Ρόουαν ή Στέρνλιχτ, η επιρροή του φιλανθρωπικού ιδρύματος πάνω στο Κολούμπια είναι μεγάλη. Ο Ράσελ Μπέρι, δημιουργός της περιουσίας, νοσηλεύθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κολούμπια.

Ενα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς, τα μέλη του ιδρύματος Μπέρι εξέφρασαν σε email την ανησυχία τους για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις και τη ρητορική στο Κολούμπια, με ορισμένους Εβραίους φοιτητές να πιστεύουν ότι το πανεπιστήμιο μεταμορφωνόταν σε πόλο αντισημιτισμού. Μία ημέρα αφότου έλαβε το email, το πανεπιστήμιο ανέστειλε τη λειτουργία δύο φιλοπαλαιστινιακών οργανώσεων. Παρ’ όλα αυτά, το ίδρυμα εγκαινίασε επίμονη εκστρατεία για περισσότερα μέτρα, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να εμφανισθεί παρεμβατικό.

Τον Ιανουάριο η κ. Μπέρι απηύθυνε την προειδοποίησή της. Στη συνέντευξή της θυμάται: «Είμαι απόφοιτος του Κολούμπια. Η θέση μου ήταν πολύ λεπτή και το ξεκαθάρισα στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Οι αρχές μας, όμως, δοκιμάζονταν όσο ποτέ άλλοτε». Παρά την απόφαση της Σαφίκ να καλέσει την αστυνομία για να διαλύσει την κατασκήνωση διαμαρτυρίας, το ίδρυμα Μπέρι συνέχισε να ανησυχεί και έτσι πήρε την απόφαση να αναστείλει κάθε νέα δωρεά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT