Με νέο πακέτο όπλων ο Μπλίνκεν στο Κίεβο – «Ισχυρή Ουκρανία, η καλύτερη απάντηση στον Πούτιν»

Με νέο πακέτο όπλων ο Μπλίνκεν στο Κίεβο – «Ισχυρή Ουκρανία, η καλύτερη απάντηση στον Πούτιν»

Η επίσκεψη Μπλίνκεν, η τέταρτη από την έναρξη του πολέμου και η πρώτη ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του πολυαναμενόμενου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, πραγματοποιείται σε μία δύσκολη στιγμή, καθώς η Ρωσία «απειλεί» το Χάρκοβο

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πακέτο αμερικανικών όπλων έχει ήδη αρχίσει να φθάνει στην Ουκρανία και περισσότερες προμήθειες βρίσκονται καθ’ οδόν τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν από το Κίεβο, όπου έφτασε σήμερα Τρίτη το πρωί με τρένο.

Ο Μπλίνκεν έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους Ουκρανούς σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, καθώς η Ρωσία προελαύνει στον Νότο, ενώ απειλεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, το Χάρκοβο, ανοίγοντας νέο μέτωπο στα βορειοανατολικά.

Με νέο πακέτο όπλων ο Μπλίνκεν στο Κίεβο – «Ισχυρή Ουκρανία, η καλύτερη απάντηση στον Πούτιν»-1

«Γνωρίζουμε ότι βραχυπρόθεσμα η βοήθεια βρίσκεται πλέον καθ’ οδόν, ένα μέρος της έχει ήδη φθάσει και θα φθάσει περισσότερη. Και αυτό θα κάνει πραγματική διαφορά ενάντια στη συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του εξήρε την «κρίσιμη» αμερικανική βοήθεια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο «έλλειμμα» της χώρας εξακολουθεί να αφορά την αεράμυνά της.

Οπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, η χώρα χρειάζεται δύο συστοιχίες αεράμυνας για να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, που πλήττεται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

«Η Ουκρανία θα σταθεί στα δικά της πόδια»

Είναι η τέταρτη φορά που ο Μπλίνκεν επισκέπτεται την Ουκρανία, όπου έφτασε το πρωί της Τρίτης με τρένο, από την έναρξη του πολέμου και η πρώτη ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο του πολυαναμενόμενου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 61 δισ. δολ. για τη χώρα τον περασμένο μήνα.

Με νέο πακέτο όπλων ο Μπλίνκεν στο Κίεβο – «Ισχυρή Ουκρανία, η καλύτερη απάντηση στον Πούτιν»-2

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες για το ότι με την πάροδο του χρόνου η Ουκρανία θα σταθεί στα δικά της πόδια «οικονομικά, στρατιωτικά, δημοκρατικά».

Μία «ισχυρή, επιτυχημένη, ακμάζουσα και ελεύθερη Ουκρανία είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση στον Πούτιν», ανέφερε.

«Η αποστολή του υπουργού είναι να μιλήσει για το πώς η συμπληρωματική μας βοήθεια θα εκτελεστεί με τρόπο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνάς τους (και) θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν σταδιακά την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», είχε δηλώσει νωρίτερα Αμερικανός  αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πυροβολικό, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς γνωστοί ως ATACMS και εξοπλισμός αεράμυνας που εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου έφτασαν ήδη στις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το Κίεβο έχει χάσει έδαφος στο πεδίο της μάχης εδώ και μήνες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα προωθούνται αργά, κυρίως στην περιοχή του Ντονέτσκ στα νότια, εκμεταλλευόμενα τις ελλείψεις της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν σημαντικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά.

Τη Δευτέρα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιταχύνει «τον ρυθμό των παραδόσεων» όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αντιστρέψει το μειονέκτημά της.

«Η καθυστέρηση έβαλε την Ουκρανία σε τρύπα και προσπαθούμε να τη βοηθήσουμε να βγει από αυτήν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι νέο πακέτο όπλων πρόκειται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Επέκταση μαχών στα βορειοανατολικά

Με νέο πακέτο όπλων ο Μπλίνκεν στο Κίεβο – «Ισχυρή Ουκρανία, η καλύτερη απάντηση στον Πούτιν»-3

Η Ρωσία ελέγχει πλέον περίπου το 18% της Ουκρανίας και κερδίζει έδαφος μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση του Κιέβου το 2023 να κάνει σοβαρές επιδρομές εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν οχυρωθεί πίσω από βαθιά ναρκοπέδια.

Τα στρατεύματα της Μόσχας έφτασαν κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, την Παρασκευή, ανοίγοντας νέο, βορειοανατολικό μέτωπο σε έναν πόλεμο που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στα ανατολικά και τα νότια.

Η προέλαση θα μπορούσε να τραβήξει μέρος των εξαντλημένων δυνάμεων του Κιέβου μακριά από τα ανατολικά, όπου η Ρωσία προελαύνει.

«Είναι σαφές ότι (οι Ρώσοι) ρίχνουν ό,τι έχουν στα ανατολικά», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Συμφωνίες ασφαλείας, αντί ένταξης

Οι οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Κίεβο θα ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τελικά στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η αμυντική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να δεχτεί την Ουκρανία σύντομα, ωστόσο, μεμονωμένα μέλη καταλήγουν σε διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο.

Οι συνομιλίες για συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας βρίσκονται «στο τελικό στάδιο» και θα ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων κρατών υπέγραψε κοινή δήλωση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο του περασμένου έτους, με την οποία δεσμεύεται να καθιερώσει «μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις και ρυθμίσεις για την ασφάλεια» με την Ουκρανία, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο διμερών διαπραγματεύσεων.

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να περιέχουν σημαντικές και συγκεκριμένες δεσμεύσεις ασφαλείας, αλλά οι συμφωνίες δεν θα αντικαταστήσουν σε καμία περίπτωση τον στρατηγικό του στόχο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Η δυτική συμμαχία θεωρεί κάθε επίθεση που εξαπολύεται εναντίον ενός από τα 32 μέλη της ως επίθεση εναντίον όλων σύμφωνα με τη ρήτρα του άρθρου πέντε.

«Οι σύμμαχοι πρέπει να αλλάξουν στάση» 

Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Σίρεφ, πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, ανέφερε την Τρίτη, μιλώντας στο BBC, ότι χρειάζεται «θεμελιώδης αλλαγή» στη στρατηγική της Δύσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας, επειδή οι σύμμαχοι «δεν έχουν ενισχυθεί επαρκώς».

Η στρατηγική να δίνεται στην Ουκρανία «μόνο ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί» δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Οι δυτικοί σύμμαχοι πρέπει να δώσουν στο Κίεβο «τις δυνατότητες να νικήσει τη Ρωσία στην Ουκρανία”, λέει. “Η καλύτερη μορφή άμυνας είναι η επίθεση”.

Μήνυμα απόσπασμα: Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι χρόνος. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι είναι να στερήσουν χρόνο από την Ουκρανία”.
Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι χρόνος. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι είναι να στερήσουν χρόνο από την Ουκρανία”.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT