Παναμάς: Πάνω από 30.000 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα Νταριέν το 2024

Παναμάς: Πάνω από 30.000 παιδιά διέσχισαν τη ζούγκλα Νταριέν το 2024

Ο αριθμός συνιστά αύξηση 40% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2023. «Πολλά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του επικίνδυνου και επίπονου ταξιδιού», δήλωσε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 30.000 παιδιά διέσχισαν την αφιλόξενη ζούγκλα Νταριέν στον Παναμά, με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2024.

Ο αριθμός συνιστά αύξηση 40% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η UNICEF.

«Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2024, περισσότερα από 30.000 παιδιά διέσχισαν την περιοχή του Νταριέν, ήτοι μια αύξηση 40% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα τον περασμένο χρόνο», ανέφερε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Από τους 30.000 ανήλικους, σχεδόν 2.000 έφθασαν στον Παναμά μόνοι τους ή έχοντας χωριστεί από την οικογένειά τους, ένας τριπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2023, σύμφωνα με την UNICEF.

Η ζούγκλα Νταριέν, μια παραμεθόριος ζώνη μήκους 266 χιλιομέτρων και έκτασης 5.750.000 στρεμμάτων, έχει αποτελέσει τους τελευταίους μήνες διάδρομο για τους μετανάστες από τη Νότια Αμερική, οι οποίοι επιχειρούν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Το 2023, περισσότεροι από 520.000 άνθρωποι διέσχισαν τη ζούγκλα, παρά τους κινδύνους που αντιπροσωπεύουν τα άγρια ζώα, τα υπερχειλισμένα ποτάμια και οι συμμορίες.

«Η ζούγκλα Νταριέν δεν είναι μια περιοχή για παιδιά, πολλά παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του επικίνδυνου και επίπονου ταξιδιού», δήλωσε ο Τεντ Τσάιμπαν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.

Από την αρχή της χρονιάς, περισσότεροι από 150.000 μετανάστες διέσχισαν αυτήν τη διαδρομή. Οι περισσότεροι είναι υπήκοοι Βενεζουέλας, όπως και από την Αϊτή, τον Ισημερινό και την Κολομβία. Υπάρχουν επίσης και Ασιάτες, κυρίως από την Κίνα αλλά και Αφρικανοί.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο υποσχέθηκε να απελάσει τους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα από την Νταριέν.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT