Λευκός Οίκος: Υπέρ του παλαιστινιακού κράτους, αλλά «όχι μονομερώς»

Λευκός Οίκος: Υπέρ του παλαιστινιακού κράτους, αλλά «όχι μονομερώς»

Ο Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να συγκροτηθεί μέσω απ' ευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιστεύει πως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος υπήρξε και παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών», ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αφότου Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ανακοίνωσαν συντονισμένα ότι θα αναγνωρίσουν την υπόσταση του παλαιστινιακού κράτους.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν «πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος πρέπει να συγκροτηθεί μέσω απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

Η αναγνώριση από τις τρεις χώρες γίνεται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και τη στιγμή που οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό. Προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ, ενώ χαιρετίστηκε από τους Παλαιστινίους, με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) να κάνει λόγο για «ιστορική στιγμή».

Μέχρι σήμερα το πρωί, μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες υποστήριζαν την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης και οι περισσότερες από αυτές έλαβαν την απόφαση το 1988, όταν ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ.

Για αυτό, η κίνηση των τριών χωρών, ανεξάρτητα από τα άμεσα αποτελέσματά της, είναι από μόνη της σπάνια και σημαντική. Η Ισπανία και η Ιρλανδία υπογράμμισαν ότι η απόφαση δεν είναι κατά του Ισραήλ ούτε υπέρ της Χαμάς, αλλά υπέρ της ειρήνης.

Οι τρεις χώρες χώρες ελπίζουν όχι μόνο να στείλουν πολιτικό μήνυμα υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους, αλλά και να δώσουν ώθηση σε μία βαλτωμένη πολιτική και διπλωματική διαδικασία που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT