Γερμανία: Νυχτερινό ταξί για να γυρίζουν οι γυναίκες στο σπίτι

Γερμανία: Νυχτερινό ταξί για να γυρίζουν οι γυναίκες στο σπίτι

Από τις αρχές του Ιουνίου, γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 14 ετών και άνω θα λαμβάνουν έκπτωση πέντε ευρώ για νυχτερινές διαδρομές με ταξί

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειδιά στο χέρι και γρήγορο περπάτημα. Για πολλές γυναίκες, η επιστροφή στο σπίτι τη νύχτα, συνδέεται σχεδόν πάντα με το αίσθημα του φόβου. «Οταν γυρίζω σπίτι από νυχτερινή έξοδο προσέχω κάθε θόρυβο πίσω μου», λέει η Κιάρα. Το να γυρίσει με ταξί είναι ακριβή υπόθεση για την 26χρονη. «Τη νύχτα οι τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι τη μέρα», εξηγεί η νεαρή γυναίκα από την Φρανκφούρτη.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Ενωση για τα συμφέροντα των Γυναικών (DFR), οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στη βία και τα σεξουαλικά αδικήματα, κατά τις νυχτερινές ώρες. Το αίσθημα ανασφάλειας πολλών γυναικών αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα έρευνας για την νυχτερινή ζωή στην πόλη Γκίσεν: Το 61% των γυναικών δηλώνει ότι φοβάται όταν κυκλοφορεί τη νύχτα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι μόλις 24%.

Αντιδρώντας στα ευρήματα της έρευνας, ο δήμος του Γκίσεν στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης σχεδιάζει να θεσπίσει ένα αποκαλούμενο «νυχτερινό ταξί για γυναίκες». Από τις αρχές του Ιουνίου, γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 14 ετών και άνω θα λαμβάνουν έκπτωση πέντε ευρώ για νυχτερινές διαδρομές με ταξί. Παρόμοια προγράμματα υπάρχουν ήδη σε άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Μόναχο και το Μάνχαϊμ.

Κουπόνια αξίας 10 ευρώ στο Μόναχο

«Τα ταξί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην καλλιέργεια ενός αισθήματος ασφάλειας μεταξύ των γυναικών που θέλουν ή πρέπει να μετακινηθούν τις νυχτερινές ώρες», λέει η Κάρεν Λάιφελντ, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γυναικών στην Ενωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων (TMV). Σύμφωνα με την Επιτροπή, σε ορισμένες επιχειρήσεις ταξί, οι ενδιαφερόμενες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ακόμα και γυναίκες οδηγούς.

Παράλληλα, για τις γυναίκες στο Μόναχο προσφέρονται από το Μάρτιο του 2020 κουπόνια ταξί μεταξύ 10μμ. και 6πμ. «Οι γυναίκες πλήττονται άνω του μέσου όρου από σεξουαλικά αδικήματα», λέει η Μάριον Μπερ από το Κέντρο Ισότητας Γυναικών της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο δήμος του Μονάχου αύξησε την επιδότηση για το νυχτερινό ταξί από πέντε σε δέκα ευρώ, ανακοινώνοντας ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί 4.027 κουπόνια, ανακοίνωσε η τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο Μάνχαϊμ εδώ και αρκετά χρόνια οι γυναίκες έχουν την στήριξη του δήμου στις νυχτερινές μετακινήσεις με ταξί. Για έως και 20 διαδρομές ετησίως οι γυναίκες επωφελούνται από ειδικές τιμές τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Υλοποίηση παρόμοιων μέτρων συζητά για την τρέχουσα χρονιά και ο δήμος Ντόρτμουντ.

Εθελοντές συνοδεύουν γυναίκες μέσω κινητού

Υπάρχουν όμως και οι πόλεις που απορρίπτουν το σύστημα με τα κουπόνια, όπως για παράδειγμα το Βερολίνο. Σε ερώτηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) ο δήμος της γερμανικής πρωτεύουσας απαντά: «Τα νυχτερινά ταξί ενδέχεται να ενισχύσουν το προσωπικό αίσθημα ασφάλειας των γυναικών».

Το Βερολίνο, ωστόσο, δεν προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες σε κορίτσια και γυναίκες, όπως κάνουν άλλες πόλεις. Οι αρμόδιοι του δήμου διαμηνύουν ότι ακόμη και ένα ταξί δεν είναι απαραίτητα ασφαλές μέρος για τις γυναίκες, όπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία από τις ΗΠΑ σχετικά με τον αριθμό των σεξουαλικών επιθέσεων σε ταξί. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η βία κατά των γυναικών», δηλώνει εκπρόσωπος Τύπου του δήμου.

Στη Φρανκφούρτη η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «νυχτερινό ταξί γυναικών» απέτυχε. Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, ύψους 75.000 ευρώ, για το πρόγραμμα δεν ήταν επαρκής, ανακοίνωσε ο δήμος. «Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, το πιο επικίνδυνο μέρος για τις γυναίκες είναι το ίδιο τους το σπίτι και όχι ο δημόσιος χώρος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, το αίσθημα της ασφάλειας ή της ανασφάλειας είναι υποκειμενικό. Ετσι, ακόμα και αντικειμενικά ασφαλείς χώροι ενδέχεται να προκαλέσουν φόβο σε ορισμένους όταν δεν υπάρχουν εκεί άλλοι άνθρωποι μια δεδομένη στιγμή.

Ως εναλλακτική λύση οι γυναίκες στη Γερμανία μπορούν επίσης να τηλεφωνήσουν στη γραμμή επικοινωνίας «επιστροφή στο σπίτι». Καλώντας τον αριθμό 03012074182 μπορούν να επικοινωνήσουν με εθελοντές σε όλη τη Γερμανία, οι οποίοι μπορούν από την πλευρά τους να τις συνοδεύσουν «τηλεφωνικά» στο σπίτι τους, μιλώντας μαζί τους στο κινητό. Το στίγμα των γυναικών ή κοριτσιών μεταδίδεται τακτικά, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιηθούν άμεσα οι αστυνομικές αρχές.

Πηγή: Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT