Σαΐντ Γκχασεμινετζάντ στην «Κ»: Κερδισμένος ο γιος Χαμενεΐ μετά τον θάνατο Ραϊσί

Σαΐντ Γκχασεμινετζάντ στην «Κ»: Κερδισμένος ο γιος Χαμενεΐ μετά τον θάνατο Ραϊσί

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ είναι σύμβουλος του πατέρα του, διευθύνει το γραφείο του και έχει στενές σχέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη μέρα στην Τεχεράνη μετά την απώλεια του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σκιαγραφεί σε συνομιλία με την «Κ» ο ανώτατος σύμβουλος του Foundation for Defence of Democracies – FDD για το Ιράν, Σαΐντ Γκχασεμινετζάντ. «Σ’ αυτό το σημείο, οποιαδήποτε θεωρία βασίζεται σε όσα έχουν δημοσίως γίνει γνωστά είναι μόνο εικασίες. Θα μπορούσε να είναι ένα ατύχημα, μια δυσλειτουργία, κάποια εσωτερική δουλειά από εγχώριες φατρίες ή και δολοφονία από ξένες δυνάμεις. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ επωφελήθηκε τα μέγιστα από την εξάλειψη του Ραϊσί», τονίζει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συζήτηση για τις συνθήκες συντριβής του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Αυξημένη επιρροή

Ο γιος του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με τα χρόνια κερδίζει όλο και μεγαλύτερη επιρροή. Είναι έμπιστος σύμβουλος του πατέρα του, διευθύνει το γραφείο του και έχει στενές σχέσεις με το στρατιωτικό κατεστημένο και τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Με τον Ραϊσί εκτός, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος ισχυρός υποψήφιος», σχολιάζει ο αναλυτής του FDD, αν και αναγνωρίζει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, καθώς όσοι ευνοούσαν τον Ραϊσί έναντι του Μοτζτάμπα ενδεχομένως να συσπειρωθούν πίσω από άλλο πρόσωπο: «Μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, διαφορετικές φατρίες θα ανταγωνίζονται δημόσια για την προεδρία και στα παρασκήνια θα συνεχιστεί μια βάναυση έρευνα για το πώς πέθανε ο Ραϊσί. Αυτό θα αυξήσει την ένταση και τον διχασμό στο εσωτερικό του καθεστώτος. Είναι πολύ πιθανό να γίνει εκκαθάριση μέσα στο κατεστημένο των πληροφοριών. Πάντως, ο ακρογωνιαίος λίθος του καθεστώτος είναι ο ανώτατος ηγέτης, όχι ο πρόεδρος, και άρα είναι απίθανο να γίνουμε μάρτυρες μιας σημαντικής αλλαγής στη σύνθεση της άρχουσας ελίτ».

Σαΐντ Γκχασεμινετζάντ στην «Κ»: Κερδισμένος ο γιος Χαμενεΐ μετά τον θάνατο Ραϊσί-1
«Με τον Ραϊσί εκτός, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος ισχυρός υποψήφιος», τονίζει ο Σαΐντ Γκχασεμινετζάντ.

Ιδια πολιτική

Ο Ραϊσί εθεωρείτο απολύτως υπάκουος στον Χαμενεΐ. Στην Ισλαμική Δημοκρατία ο πρόεδρος έχει στην πραγματικότητα τον ρόλο του εκτελεστικού βοηθού του ανώτατου ηγέτη. Οι πολιτικές προέρχονται από τον ανώτατο ηγέτη και το γραφείο του προέδρου και το υπουργείο Εξωτερικών διευκολύνουν την εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Γκχασεμινετζάντ, δεν θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, όπως και στις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον: «Η σχέση με τις ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια του ανώτατου ηγέτη και οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον γίνονται με τη δική του άδεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT