Αξιωματούχος της Χαμάς διαψεύδει αναφορές για επανέναρξη των συνομιλιών

Αξιωματούχος της Χαμάς διαψεύδει αναφορές για επανέναρξη των συνομιλιών

«Δεν υπάρχει ημερομηνία», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές.

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε σήμερα Σάββατο δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συνεχιστούν στο Κάιρο την Τρίτη.

«Δεν υπάρχει ημερομηνία», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς στο Reuters, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές.

Νωρίτερα, αξιωματούχος με γνώση του θέματος, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, είχε αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την επίτευξη συμφωνίας με σκοπό την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ίδιος φέρεται να τόνισε πως η απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών, ελήφθη μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ με τον επικεφαλής της CIA και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, το οποίο έχει μεσολαβήσει.

Νέες προτάσεις υπό την καθοδήγηση Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ

«Στο τέλος της συνάντησης, αποφασίστηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση νέες προτάσεις υπό την καθοδήγηση των διαμεσολαβητών, της Αιγύπτου και του Κατάρ και με ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ», ανέφερε η πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι προσπάθειες να επιτευχθεί η απελευθέρωση περισσότερων από 120 ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για το αδιέξοδο. Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το αίτημα της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου. Ενώ οι Παλαιστίνιοι απαιτούν να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι θέλει να «εξαλείψει» τη Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα και η οποία, όπως έχει ανακοινώσει, επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ.

Καταστροφή και θάνατος

Ο πόλεμος που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μαίνεται εδώ και πάνω από επτά μήνες και έχει προκαλέσει καταστροφή σε μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θυλάκου.

Συνολικά 35.903 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 80.420 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη της σύγκρουσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνεχίστηκαν τα πλήγματα στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, την επομένη της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) που του δίνει εντολή να σταματήσει τις επιχειρήσεις του εκεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ, έδωσε επίσης εντολή στο Ισραήλ να διατηρήσει ανοικτό το πέρασμα της Ράφα, που είναι απαραίτητο για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά είναι κλειστό μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησής του στις αρχές Μαΐου.

Η βρετανική κυβέρνηση επέκρινε το Διεθνές Δικαστήριο για την απόφασή του, τονίζοντας πως θα ενισχύσει την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είχε ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος ηγετών της Χαμάς και του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για φερόμενα ως εγκλήματα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, το ΔΔ δεν έχει μέσο για να εφαρμόσει την απόφασή του στην υπόθεση που έφερε η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Ωστόσο, η απόφαση αποτελεί ένδειξη για το ότι αυξάνεται η παγκόσμια απομόνωση του Ισραήλ για την εκστρατεία του στη Γάζα, ιδίως μετά την έναρξη της επίθεσής του κατά της Ράφα αυτό τον μήνα παρά τις εκκλήσεις του στενότερου συμμάχου του, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε με σφοδρότητα στην ανακοίνωση του εισαγγελέα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT