Σουδάν: Η Ρωσία υποδαυλίζει τον εμφύλιο ώστε να έχει ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα

Σουδάν: Η Ρωσία υποδαυλίζει τον εμφύλιο ώστε να έχει ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα

Αποκάλυψη των Times για τον ρόλο της Μόσχας στον εμφύλιο της αφρικανικής χώρας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μόσχα παρέχει όπλα τόσο στον κρατικό στρατό του Σουδάν όσο και στους παραστρατιωτικούς αντιπάλους του, με απώτερο σκοπό αποκτήσει στρατηγική βάση στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποκαλύπτουν οι Times του Λονδίνου σε αποκλειστικό τους δημοσίευμα.

Οπως αναφέρεται, η Ρωσία υποστηρίζει και τις δύο πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν, ώστε να πετύχει τη φιλοδοξία της για μια ναυτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Μόσχα συμφώνησε να προμηθεύσει όπλα στον κρατικό στρατό του Σουδάν με αντάλλαγμα μια βάση σε μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο, ενώ συνεχίζει να προμηθεύει και τον εχθρό της μέσω μισθοφόρων που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Μια αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα για να οριστικοποιήσει μια συμφωνία για «ζωτικά όπλα και πυρομαχικά», δήλωσε ο Γιασέρ αλ-Ατα, βοηθός αρχιστράτηγος των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF).

Η συμφωνία αντανακλά το μέγεθος της ξένης ανάμειξης σε μια σύγκρουση 13 μηνών που έχει ωθήσει τον πληθυσμό του Σουδάν στα πρόθυρα του λιμού.

Το στρατηγικό κέρδος για τη Ρωσία θα πυροδοτήσει τις δυτικές ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Μόσχας στην Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες αφότου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν, στις 15 Απριλίου του 2023, είχε γίνει γνωστό ότι ενεργό συμμετοχή είχε και η ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner, που τότε μεσουρανούσε. Πληροφορίες τότε έκαναν λόγο για αερομεταφορά όπλων στο Σουδάν μέσω Συρίας και ανατολικής Λιβύης από την εταιρεία του Γεβγένι Πριγκόζιν.

Πηγή: The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT